Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Στο επίκεντρο οι μπίζνες σε Ιόνιο και Αδριατική

Για «θεσμοθετημένο κοινό σχήμα επίλυσης ζητημάτων» με στόχο μια «συμφωνία - πακέτο» μίλησε ο Αλβανός υπουργός

Τα ανοιχτά μέτωπα στις σχέσεις επιχειρηματικών ομίλων των δύο πλευρών κυριάρχησαν στη συνάντηση, χτες, στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, με στόχο να καταλήξουν σε κάποιο κομπρεμί ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου σε Ιόνιο και Αδριατική, με ειδική έμφαση στα ζητήματα της Ενέργειας.

Οπως είπε, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Ελληνας υπουργός, Ν. Κοτζιάς,«έχουμε εντατικοποιήσει τις σχέσεις των δύο υπουργείων μας (...) Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν με τρόπο δημιουργικό, προς όφελος και των δύο πλευρών (...) Εχουμε από τη δεκαετία του '90 ένα σύμφωνο φιλίας, το οποίο θέλουμε να το ανανεώσουμε, να το αναβαθμίσουμε και να βάλουμε σειρά θεμάτων σε αυτό (...) Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για αναζήτηση λύσεων σε αυτά που είναι κοινά μας συμφέροντα, αλλά και για προώθηση λύσεων στα θέματα που αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας ή απόκλισης μέχρι σήμερα».

Ο Αλβανός υπουργός, Ντ. Μπουσάτι, εστιάζοντας στα «διμερή θέματα» που συζήτησαν επιβεβαίωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις οδεύουν «προς την οριστικοποίηση και του μηχανισμού με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα, όχι απλώς μέσω των συχνών επαφών σε επίπεδο υπουργών, γενικών γραμματέων και υφιστάμενων Επιτροπών, αλλά και μέσω της ανανέωσης ενός θεσμοθετημένου κοινού σχήματος. Δεσμευόμαστε να φτιάξουμε αυτόν το μηχανισμό, το συντομότερο δυνατό, ώστε τα όποια εμπόδια στην κοινή μας πορεία, είτε είναι του παρελθόντος είτε του παρόντος, να τα αντιμετωπίσουμε με το βλέμμα στο μέλλον και να τα επιλύσουμε ένα ένα, ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία - πακέτο».

Ερωτηθείς για το θέμα χάραξης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, παραδέχτηκε ότι έχουν διαφορές: «Οπως υφίστανται θέματα για τα οποία υπάρχει πλήρης ταύτιση, υφίστανται και θέματα για τα οποία εμείς είμαστε στη φάση της σκιαγράφησης μιας λύσης». Πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι το θέμα αυτό είναι μέρος μιας συζήτησης αρχών για το πώς μπορεί να δρομολογηθεί και ποιος είναι ο μηχανισμός που πρέπει να βρούμε, έτσι ώστε να επιλύσουμε αυτό το θέμα σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Ελλάδας να δρομολογηθεί αυτό το θέμα (...) Ενα θέμα που εντάσσεται στο ευρύ φάσμα των σημαντικών σχεδίων που θα εφαρμοστούν από την πλευρά της ΕΕ στην περιοχή Αδριατικής - Ιονίου, στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, στον τομέα της Ενέργειας. Το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα ήταν μια καλή δυνατότητα για να απελευθερώσουμε θετική ενέργεια ώστε να δώσουμε δυνατότητα εφαρμογής αυτών των σχεδίων των ευρωπαϊκών».

Στο τραπέζι και το Προσφυγικό

Για δε τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «στις σκέψεις μας είναι να αναπτυχθεί η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών, ανάμεσα στις αστυνομικές μας διευθύνσεις».

Ο Ντ. Μπουσάτι αντέτεινε ότι «η Αλβανία θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ - αναφέρομαι στις δεσμεύσεις του προηγούμενου Οκτωβρίου - ώστε να συμβάλει με τις δυνατότητες που έχει, με τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που διαθέτει, για την επίλυση των προβλημάτων της προσφυγικής κρίσης μέσα στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης». Για δε την ανάπτυξη Ιταλών συνοριοφυλάκων στην ελληνο-αλβανική μεθόριο, το παρουσίασε ως «συνεργασία (...) ώστε να αποφύγουμε ή να αποτρέψουμε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η προσφυγική κρίση όσον αφορά θέματα λαθρομετανάστευσης»...

Προηγουμένως ο Αλβανός υπουργός είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ζήτησε, ουσιαστικά, η αλβανική κυβέρνηση να μην κλείσει τα σύνορα, αλλά «να κρατήσει μια στάση η οποία αντιστοιχεί στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για τον άνθρωπο. Και να μην έχει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, τα οποία έχουν δείξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένες χώρες γειτονικές, εδώ στα Δυτικά Βαλκάνια». Ασχετα αν οι... «αξίες της Ευρώπης» εκφράζονται χαρακτηριστικά στις αποφάσεις της ΕΕ για το κλείσιμο των συνόρων και των «προσφυγικών δρόμων», με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ