Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιτείνει τους όρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων

Οπως αναμενόταν μετά τις αποφάσεις της Συνόδου - Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας, ξεκινά τώρα ένα «γαϊτανάκι» για να «χρυσωθεί το χάπι» για τις δυσκολίες που θα συναντήσει η εφαρμογή της συμφωνίας που υποτίθεται μπήκε σε εφαρμογή από την περασμένη Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατέθεσε χτες «πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για το σχήμα μετεγκατάστασης», έτσι ώστε οι 54.000 θέσεις μετεγκατάστασης που δεν έχουν ακόμη αποδοθεί σε κάποια χώρα, να μετατραπούν σε θέσεις επανεγκατάστασης για το λεγόμενο σχήμα ανταλλαγής «ένας προς έναν». Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι αυτές οι θέσεις θα προστεθούν στις 18.000 θέσεις επανεγκατάστασης για τις οποίες είχαν δεσμευτεί σε εθελοντική βάση τα κράτη - μέλη της ΕΕ ήδη από τον περασμένο Ιούλη, που από αυτές ούτε καν 1.000 δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη «βοήθεια» στα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα (μεταφραστές, διοικητικοί, αστυνομικοί), η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, έκανε λόγο για 4.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Ελληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ και στόχος για την αποστολή αυτού του προσωπικού είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Μάρτη, κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο. Επιπλέον, την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στο διώξιμο των προσφύγων στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το παράλληλο πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία σύμφωνα με τη φόρμουλα «ένας προς έναν», ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 4η Απρίλη.

Την ίδια ώρα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερμ, που η χώρα της για λόγους ανταγωνισμού και με την Γερμανία πρωτοστάτησε στο κλείσιμο των συνόρων, δεν αρκείται στο σφράγισμα των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά θέλει το ίδιο να συμβεί και στα Ανατολικά, δηλαδή στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Σε συνέντευξή της στην Αυστριακή Τηλεόραση, η συγκεκριμένη αστή πολιτικός - προερχόμενη από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες - σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει ένα φρούριο» ώστε «να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να μην υπάρξουν κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης». Εκτίμησε ότι το ανώτατο όριο των 37.500 αιτήσεων ασύλου για το 2016 θα έχει επιτευχθεί ήδη το φθινόπωρο και ότι συνολικά εκκρεμούν 60.000 αιτήσεις, που η διαδικασία διεκπεραίωσής τους διαρκεί κατά μέσο όρο 7 μήνες και έτσι δικαιολόγησε ότι πρέπει να προστατεύονται τα αυστριακά σύνορα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο σοσιαλδημοκράτης Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, θα έρθει στην Αθήνα στις 6 Απρίλη, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η διαπάλη που γίνεται στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Χορστ Σίχοφερ, ηγέτης της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ενωσης (CSU), το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, είπε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την πολιτική της, ακόμη κι αν δεν το παραδέχεται. Εχει υπάρξει μία σταδιακή υποχώρηση από την κουλτούρα της υποδοχής άνευ όρων. Παρά τις εικόνες στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, κανένας Γερμανός πολιτικός δε λέει σήμερα "τα σύνορα είναι ανοιχτά, φέρτε τους όλους στη Γερμανία"». Πρόσθεσε ότι η χώρα του πρέπει να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που δέχεται στους 200.000 πρόσφυγες ετησίως, ενώ μόνο το 2015 εισήλθαν στη χώρα 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ