Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ «ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ»
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο στο «έδαφος» της αντιλαϊκής πολιτικής

Αναπόσπαστα δεμένα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα με το νέο σχέδιο πολύμορφης κρατικής ενίσχυσης του κεφαλαίου

Αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου και τα αντιλαϊκά μέτρα που αυτή περιλαμβάνει είναι και το σχέδιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της προχτεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

«Ηδη βαίνουν προς το στάδιο της ολοκλήρωσης η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, η νομοθέτηση και η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και η ίδρυση του Αναπτυξιακού Ταμείου», αναφέρεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων στηρίζεται στην πολύμορφη ενίσχυση του κεφαλαίου με την εκχώρηση «ζεστού» κρατικού χρήματος, φοροαπαλλαγών και νέων προνομίων, στη βάση και των πρωτογενών πλεονασμάτων που φορτώνουν στο λαό.

Η συγκρότηση και ανάπτυξη του εν λόγω σχεδίου συμπεριλαμβάνεται στις προαπαιτούμενες δράσεις που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, ενώ, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το ΚΥΣΟΙΠ «ενέκρινε, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, το πλαίσιο εκπόνησης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας, η οποία θα κατατεθεί στους θεσμούς αμέσως μετά το Πάσχα».

Πρόκειται για το μοναδικό... «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό δηλαδή που αφορά στην τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, για την καπιταλιστική ανάκαμψη και τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας. Πρόκριμα για τα παραπάνω αποτελεί η πλήρης εφαρμογή του 3ου μνημονίου, ως ασφαλές «εφαλτήριο» και «τελευταία ευκαιρία» για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως το περιγράφει χαρακτηριστικά η πλευρά του ΣΕΒ.

Με άξονα τις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το πλαίσιο αποτελείται από 3 βασικά σημεία.

Ειδικότερα:

1. «Αποτυπώνει το εγχώριο και διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο στη βάση των οποίων εντάσσεται ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός». Σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο εντάσσεται στις γενικότερες «αβεβαιότητες» και τους κινδύνους που εκδηλώνονται γύρω από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη. Παράλληλα, το «δημοσιονομικό πλαίσιο» στο εσωτερικό της χώρας σηματοδοτείται από την αντιλαϊκή επέλαση που θα ξεδιπλωθεί και το επόμενο διάστημα.

2. Οι βασικοί στόχοι για την «ανάπτυξη», μεταξύ άλλων, αφορούν:

-- «Αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», κομμάτι της οποίας αποτελούν οι στόχοι για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

-- «Αύξηση της απασχόλησης». Να σημειωθεί ότι ο υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακός νόμος» θα προβλέπει και κρατική επιδότηση στο «κόστος της δημιουργούμενης απασχόλησης», ενώ, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο ΣΕΒ, «μια ανάκαμψη με αυξημένο αποτύπωμα στην απασχόληση, καλές εξαγωγικές επιδόσεις και επέκταση της παραγωγικής βάσης δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν μειωθεί δραστικά το κόστος Ενέργειας για την οικονομία καθώς και το μη μισθολογικό κόστος παραγωγής»...

-- «Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», όπως ονομάζουν τα προγράμματα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

-- «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση εξαγωγών και επενδύσεων». Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος άξονας εντάσσεται στο πλαίσιο των επικείμενων ποικιλόμορφων ενισχύσεων του κεφαλαίου.

-- «Αξιοποίηση πηγών και εργαλείων χρηματοδότησης». Πρόκειται για τις κάθε είδους κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις του κεφαλαίου (ΕΣΠΑ, «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ», «αναπτυξιακός νόμος», κ.ά.)

3. Οι προτάσεις σχεδιασμού αφορούν 7 κλάδους οικονομικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα: Πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, κατασκευές και διαχείριση ακίνητης περιουσίας, Ενέργεια, εξοικονόμηση και δίκτυα, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες.

Πρόκειται για νευραλγικούς κλάδους της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, με κριτήριο το «συγκριτικό πλεονέκτημα» στην απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας και κερδών για τα μονοπώλια.

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, να υπενθυμίσουμε ότι το 3ο μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένα τη «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης», σύμφωνα με τη στρατηγική για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας», το πλαίσιο για την οποία θα θεσπιστεί στη συνέχεια από την κυβέρνηση. Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η «βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων», η άμεση μεταρρύθμιση των αδειών εμπορίας, η ενίσχυση των εξαγωγών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων

«Τον Ιούνιο, αναμένεται να παραδοθούν προς νομοθέτηση, και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς, οι νομικές διατάξεις που περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο αδειοδοτικό καθεστώς των τριών πρώτων επιχειρηματικών κλάδων, ειδικότερα τηςβιομηχανίας τροφίμων,τωνκαταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντοςκαι τωντουριστικών καταλυμάτωνπου αντιπροσωπεύουνπερίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας», επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. Εν προκειμένω, «τεχνικός σύμβουλος» της κυβέρνησης είναι και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, μετά από εισήγηση της υφυπουργού, αρμόδιας για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι ρυθμίσεις για τους τρεις αυτούς κλάδους θα αποτελέσουν πρότυπο για την ταχύτερη επίλυση παρόμοιων προβλημάτων και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος κύκλος αντιλαϊκής κλιμάκωσης (2018-02-27 00:00:00.0)
«Ζεστό» χρήμα απαιτούν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί (2017-07-23 00:00:00.0)
«Ανεβάζει στροφές» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2017-05-10 00:00:00.0)
Υδατοδρόμια και αφαλάτωση στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (2016-07-29 00:00:00.0)
Με «εφόδιο» την αντιλαϊκή πολιτική (2016-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ