Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤ
Μνημόνια διαρκείας για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ

«Το 2016 θα είναι για την ΕΚΤ ένα έτος εξίσου σημαντικών προκλήσεων. Αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα ως προς τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που συνεχίζουν να ωθούν προς μείωση του πληθωρισμού. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, ερωτηματικά για το πού οδεύει η Ευρώπη και για την ανθεκτικότητά της σε νέες διαταραχές».

Αυτό υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης για το 2015.

Σχετικά με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία κατά το α' εξάμηνο του 2015, λόγος γίνεται για την «αβεβαιότητα που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής», ενώ τόσο οι τράπεζες όσο και το ελληνικό κράτος «απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζει η ΕΚΤ, το «ευρωσύστημα προσέφερε σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA)».

Επιπλέον, η περίπτωση της ελληνικής οικονομίας επιτάχυνε τις γενικότερες διεργασίες για την παραπέρα «εμβάθυνση της ΟΝΕ», που σηματοδοτεί τα μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, «παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ