Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Προσπάθεια εξωραϊσμού του αστικού πολιτικού συστήματος

...και προαναγγελία άλλων επικίνδυνων μέτρων

Με την ψήφισή του την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται η διαδικασία διαμόρφωσης του «Κώδικα Δεοντολογίας» των βουλευτών που κατέθεσε η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το «έργο» των προκατόχων της στην προώθηση μέτρων για το «λίφτινγκ» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ο «Κώδικας» που συζητήθηκε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές, περιέχει διάφορες διατάξεις που αφορούν από τη συμπεριφορά των βουλευτών έως τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών κ.ο.κ. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν και σχετική δήλωση.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, πρόκειται για ένα κείμενο που ταυτόχρονα με την προσπάθεια εξωραϊσμού του συστήματος και της ΕΕ, προμηνύει και επικίνδυνα μέτρα, καθώς βασίζεται στην έκθεση της Κομισιόν για την «καταπολέμηση της διαφθοράς», η οποία στο όνομα της πάταξής της περιέχει διατάξεις για τον έλεγχο της λειτουργίας των κομμάτων, με πρόσχημα τα οικονομικά τους και άλλα. «Διατάξεις που», όπως είπε, «έχουν στο στόχο κυρίως τα κόμματα που εναντιώνονται στις πολιτικές της ΕΕ, που αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η ΕΕ έχει κατεύθυνσή της ψήφιση τέτοιων κωδίκων, σε μία προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση, να καλύψει τις συνέπειες από τις βάρβαρες πολιτικές που υλοποιούνται και στη χώρα μας, στην κατεύθυνση ικανοποίησης των συμφερόντων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου». Οπως τόνισε, τα φαινόμενα διαφθοράς καλά κρατούν και όπου ψηφίστηκαν τέτοιοι κώδικες, γιατί είναι φαινόμενα σύμφυτα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει κατά επί της αρχής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι «υπάρχουν θέματα που δεν κλείνονται ούτε με κώδικες δεοντολογίας, ούτε με τίποτα άλλο. Κάθε κόμμα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα αντικειμενικά, εκφράζει ταξικά συμφέροντα και έτσι κρίνεται, όπως και οι βουλευτές». Επισήμανε ότι αυτά «προέρχονται από την ΕΕ, όπου σε χώρες - μέλη, Πολωνία, Λετονία, άνθρωποι δικάζονται και πάνε φυλακή γιατί προπαγανδίζουν τον κομμουνισμό και τον Μαρξισμό - Λενινισμό».

Αναφερόμενος ειδικά στο άρθρο 2, όπου προβλέπεται ότι οι βουλευτές πρέπει να υπακούν στο Σύνταγμα και τους νόμους, τόνισε ότι «οι νόμοι ψηφίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι άδικοι κοινωνικά». «Αυτοί αλλάζουν», σημείωσε, «πρώτα στην κοινωνία ιστορικά, με απειθαρχία και ανυπακοή και μετά νομοθετούνται όπως το 8ωρο». Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι ο βουλευτής που παλεύει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, είναι υποχρεωμένος να αγωνίζεται κόντρα στο νόμο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, επιβεβαίωσε ότι ο «Κώδικας Δεοντολογίας» «είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της συζήτησης με τους θεσμούς, όπως και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ