Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Καθολικά συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεκίνησαν την Τρίτη το πρωί, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της στρατηγικής σημασίας εταιρείας και ενάντια στο ολοκληρωτικό ξεπούλημά της που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Χτες, η διοίκηση της Ομοσπονδίας σε σύσκεψη με τα σωματεία μέλη της αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η 12ημερη απεργία. Στη σύσκεψη όμως οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στα πλαίσια των κυβερνητικών σχεδίων αποδυνάμωσης των κινητοποιήσεων - με πρώτο τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γ. Πανωλάσκο - εισηγήθηκαν αναστολή των κινητοποιήσεων. Χρησιμοποιώντας στην ουσία τη δικαιολογία της κυβέρνησης υποστήριξαν, ότι επειδή η τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή (στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης) - με την οποία παραχωρείται η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ σε ιδιώτες - θα συζητηθεί στα τέλη Αυγούστου να μεταφερθεί η απεργία εκείνη την περίοδο.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ κάλεσαν όχι μόνο σε συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά και σε διεύρυνση με διάφορες μορφές, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά και για να λειτουργήσουν 100% στο δημόσιο προς όφελος του λαού. Απόφαση για την πορεία της απεργίας θα παρθεί τελικά σήμερα στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ομοσπονδίας και των σωματείων μελών της.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η απεργία προχωράει για πρακτικούς λόγους τμηματικά και η αρχή έγινε με τις μονάδες παραγωγής σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Σκοπός είναι την έβδομη ημέρα να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και των θυγατρικών της.

Ο Π. Κοσιώνης

Σχολιάζοντας χτες στον «Ρ» την κατάθεση της τροπολογίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία εξετάζει το νομοθέτημα, σημείωσε, ότι αποτελεί «επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης».

«Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης, προωθεί την αναδιάρθρωση, ώστε να βρουν κερδοφόρο διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ιδιωτικών ομίλων και να κερδοσκοπήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Παράλληλα, προσπαθεί να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό δημόσιο χρέος χωρίς όμως να θίγει τα συμφέροντα των μονοπωλίων». Τόνισε ακόμα, ότι «οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, αφού ο όμιλος αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα διαθέτει την πρώτη θέση στην εμπορία πετρελαιοειδών, καλύπτοντας το 56% των αναγκών διύλισης της χώρας και το 100% των αναγκών διύλισης των Σκοπίων. Αμεση συνέπεια θα είναι η σταδιακή αύξηση της τιμής των καύσιμων και η μείωση της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στην εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ