Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Στις ... ελληνικές καλένδες τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων

Σε... Επιτροπή για τα περαιτέρω, παραπέμπει η κυβέρνηση το θέμα των επιδομάτων, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών

Τις τελικές πινελιές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2002 βάζει η κυβέρνηση, καθώς την επόμενη βδομάδα ξεκινούν οι συναντήσεις των διαφόρων υπουργών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, προκειμένου να καθοριστούν τα κονδύλια που θα δοθούν στα υπουργεία.

Μια πρόγευση της πολιτικής λιτότητας που θα ακολουθηθεί και στο επόμενο έτος έδωσε σε χτεσινή συνέντευξη ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, διαμηνύοντας ότι:

  • «Σε συνεργασία με το υπουργείο Προεδρίας και τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα μελετήσει το νέο τρόπο αμοιβής στο Δημόσιο»
  • Αναφερόμενος στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων εκτίμησε ότι «η πλήρης ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέρχεται σε 200 δισ. δρχ.». Ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο ποσό δεν πρόκειται να δοθεί, αν και όπως είπε «βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και δεν μπορούμε να πούμε τι θα κάνουμε αποδεκτό».
  • Αγνωστη παραμένει η τύχη ακόμη και του λεγόμενου «οικογενειακού επιδόματος», παρά το γεγονός ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το δικαιούνται και οι δυο σύζυγοι. Με την απόφαση που έχει και αναδρομική ισχύ θα έπρεπε ήδη να έχει συμμορφωθεί το Δημόσιο, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «πριν την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού κάθε απάντηση είναι βεβιασμένη».

Με άλλα λόγια όλα τα επιδόματα, ακόμη και και οι απολαβές που έχουν κυρωθεί με αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων τσουβαλιάζονται στη συνολική διαπραγμάτευση και παραπέμπονται στην Επιτροπή που θα συσταθεί.

Ο υφυπουργός επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει το διαβόητο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2000-2004, ξεκαθαρίζοντας ότι το «πλεόνασμα» του νέου προϋπολογισμού θα φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ. Με αυτό τον τρόπο δρομολογείται και νέο τσεκούρωμα στις δαπάνες καθώς, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του προγράμματος Σταθερότητας. Ετσι και εφόσον υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου για το «πλεόνασμα» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πετσοκόψει κατά 5% τις λεγόμενες επενδυτικές δαπάνες, όπως ακριβώς προβλέπουν, στο «εναλλακτικό σενάριο», του ελέω ΟΝΕ, προγράμματος σταθερότητας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «οριστικοποιηθούν» μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη οι αναλυτικοί πίνακες, προκειμένου να κατατεθεί την 1η Οκτώβρη το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, ταυτόχρονα με το δημοσιονομικά πρόγραμμα για το 2003 και 2004, που «θα αποτελέσει τη βάση για κατάρτιση των προϋπολογισμών στα επόμενα χρόνια». Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ξαναζεστάνει και παρουσιάσει αυτούσιο το λεγόμενο πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο υφυπουργός, δήλωσε για μια ακόμη φορά, αισιόδοξος για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε για το α` εξάμηνο, οι δαπάνες είναι λίγο κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα διατηρούνται, ενώ τεράστια υστέρηση εμφανίζουν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο κατά 22,1%). Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί καθώς «θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων του Γ` ΚΠΣ», ομολογώντας έτσι τις καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι δαπάνες στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη έφτασαν σε 7,1 τρισ. δρχ. Από το ποσό αυτό το 58% πήγε στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το 30% σε τόκους(!) και το 12% στο ΠΔΕ. Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα κάθε είδους αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,8%, κινούνται δηλαδή πάνω από το στόχο 8% του προϋπολογισμού με τον ΦΠΑ να παρουσιάζει μεταβολή 8,6% έναντι στόχου 8,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ