Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους

Τη συμπαράστασή του, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Παττάκης, στους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι διεκδικούν από την ΑΤΕ να τους επιστρέψει αμέσως τα 44 εκατ. δραχμές που τους παρακράτησε παράνομα η ΕΔΙΔΑΓΕΠ

Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι βαμβακοπαραγωγοί της Ημαθίας, και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αν δεν τους επιστραφούν άμεσα τα 44 εκ. δραχμές που παρακρατήθηκαν παράνομα από την ΕΔΙΔΑΓΕΠ, για οφειλές όχι των ίδιων, αλλά της Ενωσης Αλεξάνδρειας. Οι 200 παραγωγοί, θύματα της πολιτικής διάλυσης και χρεοκοπίας του συνεταιριστικού κινήματος, απέκλεισαν και χτες το υποκατάστημα της ΑΤΕ στην Αλεξάνδρεια. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης καθώς και οι Δήμαρχοι Αλεξάνδρειας και Πλατέως, που γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης και των υπηρεσιών που ελέγχει, σε βάρος των αγροτών της περιοχής.

Το πρόβλημα που προκαλεί η παράνομη πράξη της ΕΔΙΔΑΓΕΠ, φαίνεται πως οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό τους αγρότες. Η ΕΔΙΔΑΓΕΠ παρακράτησε μέρος της επιδότησης της ΕΕ προς τους βαμβακοπαραγωγούς, προκειμένου να εισπράξει μέρος των χρεών της ΕΑΣ Αλεξάνδρειας προς την ίδια. Παράλληλα, απέδωσε μέρος των παράνομα παρακρατημένων χρημάτων στη ΔΟΥ, πάλι έναντι χρεών της Ενωσης. Αυτή η πράξη όμως, οδηγεί σε αδιέξοδο. Γιατί οι αγρότες, μη έχοντας στα χέρια τους εξοφλητικά τιμολόγια δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε τα χρήματα της εμπορικής αξίας του προϊόντος τους, που συνολικά ανέρχονται σε 265 εκ. δραχμές. Επίσης δεν μπορούν να εισπράξουν το ΦΠΑ (26 δρχ.) και φυσικά την επιστροφή από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας (42 δρχ.), δηλαδή συνολικά άλλες 76 δρχ. για κάθε κιλό βαμβάκι που παρέδωσαν, εδώ και 10 μήνες.

«Ολοι οι πολιτικοί παράγοντες έταζαν λύση στο πρόβλημα, αλλά κανείς στην πράξη δεν έκανε τίποτε. Φάνηκε ο εμπαιγμός τους. Τώρα πια δε θα σταματήσουμε τον αγώνα αν δε δικαιωθούμε. Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», δήλωσε ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών.

Τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε μέσο το αίτημά τους, μετέφερε στους αγρότες ο ευρωβουλευτής Γ. Πατάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Επιτροπή Αγώνα και τους άλλους αγρότες που συμμετείχαν στο χτεσινό αποκλεισμό της ΑΤΕ. Μάλιστα, από το χώρο της κινητοποίησης, συνομίλησε με το Διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου και παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να διαγνώσει τις προθέσεις τους και να πιέσει για τη λύση του προβλήματος. Εξήγηση πειστική όμως, δε δόθηκε. Ετσι οι αγρότες, συνεχίζουν τον αγώνα τους.

«Οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι και δικαιολογημένα, διότι αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα. Αποτελούν το θύμα ανάμεσα στις μυλόπετρες κυβέρνησης, ΑΤΕ, και Ενωσης», είπε ο Γιάννης Πατάκης. Επίσης κατήγγειλε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με την πολιτική της καταχρέωσε το συνεταιριστικό κίνημα. Και κάλεσε τους αγρότες, αν θέλουν πράγματι να δοθεί λύση στα αιτήματά τους, να κλιμακώσουν και να μαζικοποιήσουν παραπέρα τον αγώνα τους..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ