Σάββατο 4 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προμηνύεται νέα ένταση αντιλαϊκών διεργασιών

Τα αστικά επιτελεία προτάσσουν την ανάγκη για νέες «συνεργασίες» στην ευρύτερη περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για τη σημασία που έχει η αποφυγή λαθών του παρελθόντος για να διασφαλιστεί μια διευθέτηση του Κυπριακού μίλησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση της «Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική» (Foreign Policy Association, είναι ένα είδος «δεξαμενής σκέψης») στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι επαφές Λευκωσίας - Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Χριστοδουλίδης ανέλυσε την πολύπλευρη εξωτερική πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης και τις προσπάθειες να στηρίξει τη «σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο και χαρακτήρισε τη χώρα του «επιδέξια να ξεπερνά δυσκολίες», εστιάζοντας και στις ενεργειακές εξελίξεις που θα μπορούσαν - τόνισε - να λειτουργήσουν ως καταλύτης και στο Κυπριακό.

Οσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν προς την Τουρκία ότι το στάτους κβο δεν την ωφελεί στρατιωτικά, πολιτικά ή οικονομικά και ότι υπάρχει μια σημαντική προοπτική για όφελος της Τουρκίας, σε περίπτωση λύσης». Υποστήριξε, ακόμα, ότι μια λύση θα έδινε στην Αγκυρα τη δυνατότητα να έχει μια πολύ αναγκαία (για την ίδια) επιτυχία στην εξωτερική της πολιτική, αλλά και να γίνει μέρος μιας ισχυρής περιφερειακής συνεργασίας, σημειώνοντας και ότι μια λύση θα έδινε ώθηση στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και ΕΕ - Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για τα ενεργειακά αποθέματα (Κύπρου και γενικά Ανατολικής Μεσογείου), τόσο για να καλύψει τις δικές της εσωτερικές ανάγκες όσο και για να εμπλακεί στη μεταφορά Ενέργειας προς την ευρωπαϊκή αγορά, συμπληρώνοντας ότι τέσσερις τουρκικές εταιρείες έχουν ήδη προσεγγίσει την Κύπρο, αλλά και ότι καμία συνεργασία με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν επιλυθεί πρώτα το Κυπριακό.

Πρόεδρος της Βουλής από την «Αλληλεγγύη»

Στο μεταξύ, αργά την Πέμπτη το βράδυ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ο βουλευτής του «Κινήματος Αλληλεγγύης» Δημήτρης Συλλούρης. Η εκλογή ολοκληρώθηκε στην τρίτη ψηφοφορία και σε αυτή ο Δημ. Συλλούρης υπερψηφίστηκε με 21 ψήφους, τις 3 της «Αλληλεγγύης» και τις 18 του «Δημοκρατικού Συναγερμού» (ΔΗΣΥ).

Ο Δημ. Συλλούρης ήταν για χρόνια στέλεχος και βουλευτής του «Δημοκρατικού Συναγερμού», από τον οποίο όμως αποχώρησε το 2004. Τότε ίδρυσε το κόμμα ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο διέλυσε την περασμένη άνοιξη και εντάχτηκε στις γραμμές του «Κινήματος Αλληλεγγύης» (που ιδρύθηκε επίσης από δυνάμεις που αποχώρησαν από τον ΔΗΣΥ)

  • Μιλώντας χτες σε Κυπρο-ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στη Λευκωσία, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνουν οι δυο πλευρές στην ολόπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας τους. Ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας, από την αρχή της φετινής χρονιάς η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε απευθείας επενδύσεις στην Ουκρανία, με συνολικό όγκο επενδύσεων 11,8 δισ. δολάρια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα η συνάντηση για τα ΜΟΕ (2023-11-09 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Κύπριος ΥΠΕΞ (2018-03-06 00:00:00.0)
Επιτάχυνση των παζαριών (2017-03-28 00:00:00.0)
Σήμερα η εκλογή του προέδρου της Βουλής (2006-06-01 00:00:00.0)
Εδωσε τη συγκατάθεσή της η Λευκωσία (2005-09-22 00:00:00.0)
Προβληματισμός από δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού (2002-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ