Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφάσισαν χαρτογράφηση του ρήγματος της Ανατολίας

Το Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη, η επόμενη συνάντηση των επιστημόνων που επί τρεις μέρες συζητούσαν στη Θεσσαλονίκη το ερευνητικό πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου και τη θάλασσα του Μαρμαρά. Στην Κωνσταντινούπολη θα ολοκληρωθεί η ερευνητική πρόταση που στη συνέχεια θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των δύο χωρών και σε οργανισμούς (όπως πχ Αμερικανική Επιτροπή Επιστημόνων, ΕΕ) και τις κυβερνήσεις, για χρηματοδότηση.

Στόχος του προγράμματος όπως είπαν χτες οι επιστήμονες, είναι να εντοπίσουν ποια ρήγματα έδωσαν ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν, να τα εξετάσουν, να προσδιορίσουν τις ακριβείς διαστάσεις τους και να δουν τι δυναμικότητας είναι το κάθε τμήμα του ρήγματος. Αφού, όπως είπαν, και το μήκος του ρήγματος συναρτάται με το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκαλέσει.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το αντικείμενο της συνάντησης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ελ. Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι Ελληνες επιστήμονες μαζί με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ιταλία, συζήτησαν για τη μέχρι τώρα γνώση που υπάρχει από ερευνητικές προσπάθειες για το χώρο της θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου. Χώρο που στο σύνολό του αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας με υποθαλάσσια ρήγματα στη θάλασσα του Μαρμαρά και το Βόρειο Αιγαίο και έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και κατά τον 20ό αιώνα.

«Σκοπός είναι να εξετάσουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τις ερευνητικές προσπάθειες που έχουν γίνει, να κάνουμε νέες έρευνες με σύγχρονα και υψηλής ακρίβειας μηχανήματα, να δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται για να μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για τη μελλοντική σεισμική επικινδυνότητα στο χώρο και τι μπορούμε να δώσουμε στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και των δύο χωρών, ώστε οι κάτοικοι να προστατευτούν όσο γίνεται καλύτερα από τους σεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελ. Παπαδημητρίου.

Επίσης σημείωσε πως αυτή η επιστημονική προσπάθεια θα είναι ανοιχτή σε όλες τις ειδικότητες και όλους τους επιστήμονες, ενώ τα δεδομένα που θα παραχθούν θα είναι ανοιχτά σε βάσεις δεδομένων σε όλη την επιστημονική κοινότητα. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υπάρχουσες υποθαλάσσιες έρευνες στο χώρο του Αιγαίου, διευκρίνισε πως έχει γίνει σημαντική δουλιά, όμως μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερες μεθοδολογίες για λεπτομερέστερη έρευνα στο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ