Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε χορηγούν πολιτικό άσυλο σε Κούρδο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε πλέον ο 27χρονος Κούρδος Κανεβί Φατίχ (υπήκοος της Τουρκίας), ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη που απέρριψε το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο Κανεβί Φατίχ βρίσκεται στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου και στη χώρα μας ήρθε κρυφά το 1999 μέσω Κω. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος στην προσφυγή του στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ο πατέρας του διατηρούσε καλές σχέσεις με το PKK και αυτό ήταν η αιτία να συλληφθεί το 1986 με τον πατέρα του, οπότε και υπέστη βασανιστήρια αν και ήταν μόλις 12 χρόνων. Αργότερα άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά στο HADEK και PKK. Η αστυνομία τον κυνηγούσε και με περιπετειώδη τρόπο διέφυγε στην Ελλάδα. Υπέβαλε αμέσως αίτηση πολιτικού ασύλου και αργότερα βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος.

Ωστόσο η αίτησή του απορρίφθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενώ στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η «επίκληση του γεγονότος ότι είναι αντίθετος προς το κρατούν καθεστώς στη χώρα του, δεν επαρκεί για να του αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα».

Τέλος, στην αίτησή του ο 27χρονος Κούρδος αναφέρει ότι σε περίπτωση που επιστρέψει στην Τουρκία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο λόγω της δράσης του στο PKK και γιατί βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ