Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΡΑΔΕΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Ζητούν αποζημίωση για τις καταστροφές

Την καταβολή αποζημίωσης για τις καταστροφές που έχουν υποστεί τον τελευταίο μήνα, εξαιτίας της μαζικής εμφάνισης μεδουσών ζητούν οι ψαράδες του Θερμαϊκού. Τον τελευταίο μήνα, χιλιάδες λευκές μέδουσες έχουν κατακλύσει τη θαλάσσια περιοχή από την Περαία μέχρι και το Αγγελοχώρι, με αποτέλεσμα οι ψαράδες να μην μπορούν να ψαρέψουν, αφού οι μέδουσες εξαιτίας του βάρους τους, καταστρέφουν τα δίχτυα. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η ζημιά που έχουν υποστεί αγγίζει το 90% της αξίας του εξοπλισμού τους, και την ίδια ώρα υποχρεούνται να πληρώνουν ΦΠΑ για ψάρια που ποτέ δεν έπιασαν.

Οι ψαράδες, που ένα μήνα τώρα δεν μπορούν να κάνουν ψαριά, ζητούν από το κράτος να τους αποζημιώσει μέσω κοινοτικών κονδυλίων, διαφορετικά, προειδοποιούν πως ο κλάδος των αλιέων κινδυνεύει να αφανιστεί.

Κοντά στους ψαράδες θα βρεθεί αύριο Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόβλημα και στη συνέχεια να το προωθήσει στη Βουλή.

Για φυσιολογικό φαινόμενο κάνουν λόγο οι επιστήμονες, αφού όπως σημειώνουν, η εποχή αυτή είναι περίοδος αναπαραγωγής των μεδουσών. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης, εξαιτίας των νοτιάδων και των θαλάσσιων ρευμάτων που συμβάλλουν στη μεταφορά τους σε μεγάλες ποσότητες. Πάντως εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου το 70% του πληθυσμού θα εξαφανιστεί, διότι δε θα μπορεί να τραφεί από το υπάρχον οικοσύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ