Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ Η ΠΕΛΛΑ
Στο προσκήνιο η έλλειψη έργων υποδομής

Χωρίς νερό μένουν οι κάτοικοι της Πέλλας, εξαιτίας της έλλειψης έργων υποδομής που δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αποτελεί τη βασική αιτία των προβλημάτων που δημιουργούνται χρόνια τώρα, όχι μόνο στην Πέλλα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συχνά τα νερά είναι ακατάλληλα για ύδρευση.

Τις τελευταίες μέρες, οι 2.500 κάτοικοι της έδρας του Δήμου Πέλλας, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες, επειδή το νερό του δικτύου βρέθηκε να περιέχει 150 μονάδες νιτρικών ιόντων, ενώ το όριο επικινδυνότητας είναι 50.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ρ» ο αντιδήμαρχος Πέλλας Αιμίλιος Φαρμάκης, το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, απλά φέτος, εξαιτίας της γενικότερης μείωσης των βροχοπτώσεων, εμφανίζεται πιο οξυμένο.

Το πρόβλημα αύξησης των νιτρικών ιόντων στο νερό, άρχισε να εμφανίζεται από το Μάρτη. Επιδεινώθηκε όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε υπήρξε ταχύτατη υπεράντληση του νερού και άρχισε να εμφανίζεται στα λίγα αποθέματα των γεωτρήσεων, η αρνητική επίδραση των νιτρούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους.

Σήμερα αναμένουν τα αποτελέσματα μετρήσεων σε νέα δείγματα που εστάλησαν για εξέταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Προσωρινά, και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, ο Δήμος θα προμηθεύσει τους κατοίκους με νερό είτε αγοράζοντας εμφιαλωμένο, είτε μεταφέροντας νερό με υδροφόρες από άλλους Δήμους.

Στο μεταξύ, ταχύτατα έγιναν γεωλογικές έρευνες και μετρήσεις σε ιδιωτικές γεωτρήσεις προς την περιοχή των Κουφαλίων, στα όρια του νομού με τη Θεσσαλονίκη, που δείχνουν πως εκεί το νερό είναι κατάλληλο. Ετσι από σήμερα θα τοποθετηθεί γεωτρύπανο προκειμένου μέσα σε διάστημα 15 - 20 ημερών να δοθούν σε χρήση 2 νέες γεωτρήσεις.

Πάντως ο Α. Φαρμάκης, δηλώνει ότι το πρόβλημα δε λύνεται με τέτοιου είδους ημίμετρα. Αντίθετα, για να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης των κατοίκων και άρδευσης των καλλιεργειών, απαιτούνται μεγάλα έργα υποδομής, ώστε να συγκρατούνται σε ταμιευτήρες τα νερά που το χειμώνα κυλούν και χάνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ