Τρίτη 19 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πήραν τριήμερη αναβολή οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας ζήτησαν και πήραν χτες από το Δικαστήριο Αλεξανδρούπολης οι 8 Τούρκοι συλληφθέντες στρατιωτικοί, οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. Οι επιβαίνοντες του «Black Hawk» επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη, οπότε τους επετράπη η προσγείωση, ενώ στη συνέχεια ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Το ελικόπτερο επεστράφη στην Τουρκία μετά την αποστολή πληρώματος από τη γειτονική χώρα για την παραλαβή του, ενώ οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι αρνούνται ότι είχαν συμμετοχή ή γνώριζαν οτιδήποτε για το πραξικόπημα, οδηγήθηκαν χτες στο Δικαστήριο Αλεξανδρούπολης, με την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης να τους έχει αποδώσει τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση (για τους επτά κατηγορουμένους) και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο (που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου).

Καθώς το αίτημά τους για αναβολή έγινε δεκτό, το αυτόφωρο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ αφού ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία οι οκτώ κρατούμενοι θα οδηγηθούν στην υπηρεσία ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών.

Διαδήλωση από το DEB

Στο μεταξύ, διαδήλωση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, πραγματοποίησαν το Σάββατο μερικές δεκάδες άτομα, μετά από κοινό κάλεσμα του εθνικιστικού μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB), της «Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας Δυτικής Θράκης» και του «Συλλόγου Επιστημόνων», με αίτημα την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μαντατζή, οι μη αναγνωρισμένοι από το ελληνικό κράτος μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, ο δήμαρχος Αρριανών και ο πρόεδρος του DEB, Μουσταφά Αλη Τσαβούς.

Μετά την επιστροφή τους από την Αλεξανδρούπολη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ