Τρίτη 19 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών

Ενδεικτικές των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, σχέδια που αφορούν και την ενδοαστική κόντρα και τις εξελίξεις στην Τουρκία, είναι οι διεθνείς αντιδράσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην Τουρκία, όπως και για τις πρώτες κινήσεις με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε στην προσπάθεια.

Από τις ΗΠΑ, η πρώτη αντίδραση ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Τζον Κέρι, που αργά το βράδυ της Παρασκευής δήλωσε ότι «δεν έχω λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη και συνέχεια μέσα στην Τουρκία, αλλά δεν έχω τίποτα να προσθέσω όσον αφορά αυτά που έχουν αποκαλυφθεί στην παρούσα στιγμή».

Στη συνέχεια, και ενώ είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται η επικράτηση των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημείωνε ότι ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση, αλλά και να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος».

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις που έκανε ο Κέρι χτες, από τις Βρυξέλλες όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ήδη εκφράζονταν διεθνώς επικρίσεις για τις χιλιάδες συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στο πραξικόπημα. Είπε λοιπόν ο Κέρι: «Το ΝΑΤΟ έχει απαιτήσεις όσον αφορά το σεβασμό της δημοκρατίας και το ΝΑΤΟ πραγματικά θα σταθμίσει πραγματικά πολύ προσεκτικά τα όσα συμβαίνουν. (...) αποτελεί ελπίδα μου ότι η Τουρκία θα κινηθεί με τρόπους που σέβονται αληθινά αυτό που πολλές φορές μου επισήμαναν ότι αποτελεί υπόστρωμα της χώρας τους... Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν και συνελήφθησαν πολύ γρήγορα... ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο που θα εμποδίσει την οπισθοδρόμηση». Ενώ όσον αφορά την έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία του Φετ. Γκιουλέν (που η Αγκυρα κατηγορεί ως «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος) ο Κέρι τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί επίσημο αίτημα και να ακολουθηθούν οι «νόμιμες οδοί», κι ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει να στείλει «στοιχεία, όχι (απλά) ισχυρισμούς» για την ενοχή του Γκιουλέν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αργά το βράδυ της Παρασκευής, τοποθετήθηκε μέσω της Σλοβακίας που εκτελεί χρέη προεδρεύουσας, με τον ΥΠΕΞ της χώρας να δηλώνει ότι «βρίσκεται σε στενή επαφή όλη την νύχτα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους της», αλλά και «με τους εταίρους στην τουρκική κυβέρνηση με το στόχο να αποσαφηνίσουν την κατάσταση στην Τουρκία και να συζητήσουν τα βήματα στα οποία η ΕΕ πρέπει να προβεί με τον στόχο της διατήρησης και της υποστήριξης της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη χώρα». Αργότερα, Τουσκ - Γιούνκερ και Μογκερίνι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος του δικαίου».

Χτες, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ και αναφερόμενη στις αθρόες συλλήψεις, η Μογκερίνι επέλεξε να επισημάνει: «Αφήστε με να γίνω πολύ σαφής: πρώτον, καμία χώρα δε μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν θεσπίζει τη θανατική ποινή», ενώ συμπλήρωσε ότι η ανάγκη να προστατευθούν οι κρατικοί θεσμοί από ένα πραξικόπημα «δε σημαίνει ότι δικαιολογεί το να απομακρυνθεί η χώρα από τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου και θα επαγρυπνούμε ιδιαίτερα για αυτά τα ζητήματα».

Στη Γερμανία, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε το Σάββατο τη στήριξή της στην εκλεγμένη κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ χτες, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι «η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει να γίνει το παν, προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές». Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό «θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Ενδεικτικές ήταν και οι αντιδράσεις της Γαλλίας που καταδίκασε μεν την απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο μέσω ΥΠΕΞ, Ζαν-Μαρκ Ερό, ανέφερε την Κυριακή ότι «θέλουμε την πλήρη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία», ενώ όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της... Ενα μέρος είναι αξιόπιστο και ένα μέρος προκαλεί υποψίες».

Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτος

Από τη Ρωσία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ εκφράστηκε «ιδιαίτερη ανησυχία», καθώς «η όξυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στο πλαίσιο των υπαρχόντων σ' αυτήν τη χώρα τρομοκρατικών απειλών και της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή, συνιστά αυξημένο κίνδυνο για τη διεθνή και την περιφερειακή σταθερότητα». Την Κυριακή, ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, επισημαίνοντάς του ότι «οι ενέργειες και η βία ενάντια στο σύνταγμα είναι κατηγορηματικά απαράδεκτες σε κάθε χώρα», εκφράζοντας την ελπίδα του «η συνταγματική τάξη και σταθερότητα να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε την Κυριακή μια δήλωση που περιορίστηκε στην επισήμανση πως οι δύο χώρες «πρόσφατα συμφώνησαν σε μια διαδικασία συμφιλίωσης», η οποία όπως είπε «θα συνεχιστεί παρά τα δραματικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο».

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η χώρα είναι αυτή την περίοδο μέλος) μπλόκαρε την έγκριση ψηφίσματος που καλούσε σε σεβασμό της «δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» της Τουρκίας, κίνηση που το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «σημαντική».

ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χτες ότι σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν επανέλαβε «την πλήρη στήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «είναι ουσιαστικό για την Τουρκία, όπως και τους άλλους Συμμάχους, να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό στη δημοκρατία και τους θεσμούς τους, τη συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Τέλος, όσον αφορά τον ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του γγ, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε την Παρασκευή «έκκληση για ψυχραιμία», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «οι επεμβάσεις των στρατιωτικών στις πολιτικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας είναι απαράδεκτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ