Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυκνές οι εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Εντείνεται η ενδοαστική διαπάλη στο φόντο οξυμένων αντιθέσεων στην περιοχή

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Γοργές και πυκνές συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και ενώ αυξάνονται διαρκώς τα μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση του ΑΚΡ αξιοποιώντας την προσπάθεια ανατροπής της.

Χτες, υπό την προεδρία του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεδρίασε στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν ανώτατα πολιτικά αλλά και στρατιωτικά στελέχη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως είχε επισημάνει από τις προηγούμενες μέρες, επρόκειτο να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει επίσημη ενημέρωση, ωστόσο οι πληροφορίες έκαναν λόγο για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης» ή «ειδικής ανάγκης», μέτρα αναδιοργάνωσης του Στρατού, αλλαγή σε άλλα σώματα ασφαλείας όπως τη Χωροφυλακή, μεταφορά αρμοδιοτήτων που μέχρι πρότινος είχε η Εθνοσυνέλευση στην εκτελεστική εξουσία κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, νέες διαστάσεις παίρνουν διαρκώς οι συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος και συμμετοχή στο κίνημα «Χιζμέτ» του μόνιμα εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που το ΑΚΡ υπέδειξε από την πρώτη στιγμή ως πρωτεργάτη της προσπάθειας ανατροπής της. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, βρίσκονται υπό κράτηση ή ελέγχονται σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Φρουρά έξω από δικαστικό μέγαρο όπου ανακρίνονται ύποπτοι για συνεργασία με πραξικοπηματίες

Copyright 2016 The Associated

Φρουρά έξω από δικαστικό μέγαρο όπου ανακρίνονται ύποπτοι για συνεργασία με πραξικοπηματίες
Επίσης, πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στον ιστότοπο «Γουικιλίκς», αφού αυτός δημοσίευσε χιλιάδες ηλεκτρονικές επιστολές αξιωματούχων του ΑΚΡ με αντικείμενο τις διεθνείς υποθέσεις της χώρας.

Στοιχεία για τα σχέδια των πραξικοπηματιών εξακολουθούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η «Σαμπάχ» υποστήριζε χτες πως μετά από έρευνα στα γραφεία δικαστή που συνελήφθη για συνεργασία με τους πραξικοπηματίες, βρέθηκε αγωγή που είχε συνταχθεί κατά του Ερντογάν, του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες), με την κατηγορία ότι στο διάστημα 2009 - 2015 «διεξήγαγαν ειρηνευτικές συνομιλίες με την ηγεσία του ΡΚΚ» και «τέλεσαν το έγκλημα της στήριξης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης αγνοώντας ότι προετοίμαζε επιθέσεις».

Μέσα σε όλα αυτά, ο χρηματοπιστωτικός οίκος αξιολόγησης «Στάνταρντ εντ Πουρς» (Standard and Poors') υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας σε BB (από BB+), εκφράζοντας ανησυχία «για την εξασθένιση των μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης της εξουσίας», αλλά και την «περίοδο αβεβαιότητας» στην οποία μπήκε η χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η προοπτική του νέου κρατικού αξιόχρεου είναι αρνητική, κάτι που προδιαθέτει για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Αμερικανο-τουρκικές επαφές

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να συνιστά «αυτοσυγκράτηση» στον Τούρκο ομόλογό του, κατά την προχτεσινοβραδινή συνομιλία που είχαν, όπου συζητήθηκε και η έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία. Θέμα στο οποίο οι δυο πλευρές φαίνεται ότι συνεχίζουν να έχουν διαφωνίες για τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση. Χτες, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι πρέπει να δοθούν «αποδείξεις» και όχι «ενδείξεις» για την ενοχή Γκιουλέν.

Ομως, τηλεφωνική επαφή προχτές το βράδυ είχαν και οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Αστον Κάρτερ και Φικρί Ισίκ, με το δεύτερο να ενημερώνει τον ομόλογό του πως δε θα παραστεί ο ίδιος αλλά ο Τούρκος πρέσβης στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας του «συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Επίσης, οι δυο τους συζήτησαν και για τη σημασία της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ, που αποτελεί βασικό ορμητήριο για τις επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΑΚΡ συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, υποστήριξε χτες ότι «σχεδόν καθημερινά λαμβάνονται νέα μέτρα τα οποία αντιβαίνουν σ' έναν τρόπο δράσης που σέβεται το κράτος δικαίου και δεν σέβονται (οι Τούρκοι κυβερνώντες) την ανάγκη για αναλογικότητα».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι «μια χώρα η οποία (...) θέλει μια σχέση με την ΕΕ» και διεξάγει «ενταξιακές διαπραγματεύσεις», όπως η Τουρκία, «δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της».

Πάντως, ο Γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Ετινγκερ, σε συνέντευξή του, υπογράμμισε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτές αφορούν αφενός στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση και αφετέρου στο Προσφυγικό», προσθέτοντας πως «η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας», όπως και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν η τουρκική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει «το πραξικόπημα για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία». Στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό αναφέρθηκε χτες και η ίδια η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι «ως τώρα δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Τουρκία μπορεί να μην συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της», αλλά και ότι «υπάρχει σαφώς μια ανοιχτή κριτική σχετικά με το τι συμβαίνει τώρα στην Τουρκία, κυρίως σχετικά με το τι συνέβη τη νύχτα του πραξικοπήματος. Κοιτάζουμε προς την Τουρκία με ανησυχία και ήδη έχω εκφράσει την ανησυχία μου στον Πρόεδρο της Τουρκίας».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ταντζού Μπιλγκίτς, διέψευσε χτες ισχυρισμούς ότι Σαουδική Αραβία και Κατάρ δεν εξέφρασαν καμιά ενόχληση για τα γεγονότα, υποστηρίζοντας πως «αντιθέτως... έδειξαν σταθερή θέση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος» και πως οι ηγέτες των δύο χωρών τηλεφώνησαν στον Ερντογάν για να εκφράσουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους.

Και συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε χτες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του θα συναντηθούν στη Ρωσία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία διευκρίνισης του τόπου και της ημερομηνίας» της συνάντησης, πρόσθεσε ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ