Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπλεγμένες αντιθέσεις και επιδιώξεις

Μεγάλη σημασία αποκτά καθημερινά η ολοκληρωμένη παρακολούθηση των διεθνών αντιδράσεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, όπως και μιας σειράς πλευρών των διεργασιών στη Μέση Ανατολή.

Αρκετή είναι η συζήτηση που γίνεται στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων για την πορεία που θα αποκτήσουν ή πρέπει να αποκτήσουν οι «ισορροπίες» στη Μέση Ανατολή. Σε αυτές, επιδρούν για παράδειγμα και οι «προσαρμογές» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ετσι, ορισμένοι εστιάζουν σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την προηγούμενη βδομάδα όπου εξέφραζε τη σιγουριά του «ότι θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας (και) με τη Συρία», συμπληρώνοντας ότι «το χρειαζόμαστε» και ότι «χωρίς αλλαγή του αλ-Ασαντ, τίποτα δε θα αλλάξει και στη στάση της Τουρκίας».

Μετά από αυτές, υπήρξαν πληροφορίες και από τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ («Σαμπάχ», 15 Ιούλη) για επισκέψεις Σύρων πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων με τους οποίους η Αγκυρα συζήτησε για τη «διαδικασία μετάβασης στη μετά Ασαντ εποχή». Επίσης, η ισραηλινή «Τζερούσαλεμ Ποστ» επικαλούνταν χτες δηλώσεις του συμβούλου του Γιλιντιρίμ Γιουνούς Ακμπαμπα σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία ήδη μαλάκωσε τη στάση της και ήταν έτοιμη για μια πολιτική μετάβαση που όταν ολοκληρωθεί ο Ασαντ θα φύγει».

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει η αναφορά που έκανε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Ιμπραχήμ Τζααφάρι την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. «Διατηρούμε καλές σχέσεις με τη Συρία και διατηρούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία... Ευρισκόμενοι στη μέση αυτών των χωρών, το Ιράκ μπορεί να διαμεσολαβήσει και να εργαστεί για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών των χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την αντίδραση της Βαγδάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, ο πρόεδρος της Βουλής, Σαλίμ αλ-Τζαμπούρι, καταδίκασε τα γεγονότα και «επισήμανε την ανάγκη να είναι σεβαστή η πολιτική διαδικασία και το δημοκρατικό σύστημα στην Τουρκία».

Αντίδραση υπήρξε και από το αυτόνομο Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, με τον Πρόεδρο Νεσιρβάν Μπαρζανί να εκφράζει σε δήλωσή του «την ικανοποίησή μας για το θρίαμβο της βούλησης του τουρκικού λαού στην απόπειρα του πραξικοπήματος ενάντια στη νομιμότητα και τη θέληση του λαού». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η αποτυχία αυτής της απόπειρας θα δυναμώσει τις αρχές και την κυβέρνηση, όπως και τη θέληση του τουρκικού λαού». Επισήμανε ακόμα ότι «η ενότητα του τουρκικού λαού» βοήθησε στη «διατήρηση της νομιμότητας και στην προστασία της Τουρκίας και της περιοχής από την αστάθεια και τη μεγάλη αναστάτωση».

Τέλος, τη δική τους αξία έχουν και οι αμερικανικές αναλύσεις που συνεχίζονται για την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης, όπως αυτό που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιούλη, με τίτλο «Τουρκία και ΝΑΤΟ: Αυτό που ακολουθεί είναι αναστάτωση» και υπογραφή του Τζέιμς Σταυρίδη, Ελληνοαμερικανού ναυάρχου ε.α. και πρώην στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ενδεχόμενο μελλοντικό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε μια Προεδρία Κλίντον.

Αλλωστε, τη διαρκή περιπλοκή των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαίωσε και η συνέντευξη που έδωσε χτες στο «Αλ Τζαζίρα» ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος όταν κλήθηκε να απαντήσει για τις πιθανές αντιδράσεις της Δύσης σε μια επαναφορά της θανατικής ποινής σημείωσε πως «ο κόσμος δεν είναι μόνο η ΕΕ των 28 είναι και η Ρωσία είναι και η Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ