Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αβέβαιη ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Σειρά από «κινδύνους» και αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα διατυπώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στην τριμηνιαία έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χτες, τονίζεται ότι «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου μνημονίου», με την επισήμανση ότι «η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα στην πορεία επιστροφής στην ομαλότητα και, αν εφαρμοσθεί με συνέπεια, θα ανοίξει προοπτικές ανάκαμψης».

Την ίδια ώρα, είναι έκδηλες οι ανησυχίες και αυτό «παρά το γεγονός ότι συγκλίνουν προς αυτό τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού δεν προτείνουν την καταγγελία του, αλλά την καλύτερη εφαρμογή του».

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «ο κίνδυνος αποτυχίας δεν έχει εξαλειφθεί», μεταξύ άλλων, για τους παρακάτω λόγους:

-- «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ανάκαμψη δεν είναι ορατή». Οπως αναφέρεται, οι συνιστώσες του ΑΕΠ (κατανάλωση, εξαγωγές και επενδύσεις) βρίσκονται το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε καθοδική πορεία, ενώ «δεν υπάρχει δείκτης που να επιτρέπει αισιοδοξία, κατ' αρχάς για τους επόμενους μήνες». Αλλοι δείκτες δείχνουν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι τουλάχιστον βραδύτερη της αναμενόμενης. Επιπλέον, υπάρχουν «δυσοίωνα σημάδια», τα οποία εντοπίζουν στη χρεοκοπία μεγάλων επιχειρήσεων, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, στη μετανάστευση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολογία και τους κεφαλαιακούς ελέγχους που «επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητά τους».

-- «Η ανάκαμψη της οικονομίας δύσκολα θα επιτευχθεί λόγω του "μείγματος πολιτικής" που χαρακτηρίζει το νέο πρόγραμμα», καθώς τα φορολογικά μέτρα επιβαρύνουν την κατανάλωση και ταυτόχρονα «μπορεί να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για επενδύσεις».

-- Πηγή αβεβαιότητας αποτελεί και ο «αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή ο «αυτόματος κόφτης». Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση «μπορεί να αναγκασθεί να τον ενεργοποιήσει, πράγμα που θα υπέσκαπτε τις προοπτικές σταθερής ανάκαμψης. Και μπορεί να αναγκασθεί να το κάνει αν σημειωθούν υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα (λόγω υψηλών φόρων)».

-- Αβεβαιότητες, εντοπίζονται και «στον υψηλό και μη ρεαλιστικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος» 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση «πρέπει να επιτευχθεί μέσω βαρύτατων φορολογικών μέτρων».

-- «Η έκβαση του δημοψηφίσματος για το Brexit προκαλεί νέες αβεβαιότητες για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και απρόβλεπτες εξελίξεις στην ΕΕ». Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουν στην τάση αποφυγής ρίσκου από τους επενδυτές, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Τέλος, διατυπώνουν ανησυχίες για το γεγονός ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017-2020«δεν έχει ακόμα συνταχθεί ή έστω γνωστοποιηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ