Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για λογαριασμό του κεφαλαίου

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2016 αντανακλά το βαθύ ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής

Τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν το εντεινόμενο τσάκισμα του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου
Τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν το εντεινόμενο τσάκισμα του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου
Την άγρια σφαγή του λαού, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το «έργο» των προκατόχων της για λογαριασμό του κεφαλαίου, αποτυπώνουν ανάγλυφα τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος προανήγγειλε και νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις για το «πιάσιμο» των δημοσιονομικών στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να αναμασήσει το γνωστό παραμύθι ότι «οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο», αλλά... από το 2018 και μετά.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 2,48 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1 δισ. ευρώ (υπέρβαση στόχου κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ), τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 23 δισ. ευρώ (υπέρβαση του στόχου κατά 146 εκατ. ευρώ), οι δαπάνες ανήλθαν σε 24 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 27,3 δισ. ευρώ (δηλαδή είναι χαμηλότερες κατά 3,35 δισ. ευρώ).

Οπως ανέφερε, επειδή «δεν είναι αυτοσκοπός η δημοσιονομική πειθαρχία», «η πρόθεσή μας είναι στο τέλος του έτους να προσγειωθούμε με ασφάλεια πια στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και όχι στο 2%», το οποίο χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο μέγεθος πλεονάσματος».

Εξήγγειλε την κατάθεση τριών νομοσχεδίων - «υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος», «πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων» και «πάταξη λαθρεμπορίου καπνού» (σ.σ. είναι ήδη στις Επιτροπές της Βουλής) - τις επόμενες μέρες στη Βουλή και μία Υπουργική Απόφαση για την «επισκόπηση των δημοσίων, πρωτογενών, λειτουργικών δαπανών εκ βάθρων των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και υπουργείου Πολιτισμού», τα οποία παρουσίασε ως μέτρα για ...«να ελαφρύνουμε τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων φορολογουμένων» και για τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», τα οποία θα αποδώσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2018.

Από τη ΝΔ, ο Χρ. Σταϊκούρας, δείχνοντας ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, παραπονέθηκε ότι «λησμονείτε πως ξεκίνησε η επισκόπηση το 2014» και μάλιστα σε 6 υπουργεία και όχι 3 και πως ανάλογες «υπερβάσεις στόχων» είχε και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Σε διαχειριστικού τύπου παρατηρήσεις επιδόθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι το μέχρι τώρα «αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού αντανακλά το βαθύ ταξικό χαρακτήρα, της πολύ σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Ενα απλό μέγεθος. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μέχρι τον Μάη (δεν υπάρχουν ακόμα αναλυτικά για τον Ιούνη) τα φορολογικά έσοδα ήταν 18 δισ. ευρώ. Από αυτά, η συμμετοχή των νομικών προσώπων ήταν μόνο 44 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 0,24% των δημόσιων εσόδων. Αυτό είναι δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών; Και επαίρεστε για τη φορολογική σας πολιτική και μιλάτε για δίκαιη κατανομή;».

Επισήμανε ότι «τα δύσκολα για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων έρχονται το επόμενο διάστημα, από την άποψη ότι θα πρέπει να εισπραχθούν φορολογικά έσοδα περίπου 28 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο, από 22 δισ. που είναι να εισπραχθεί το πρώτο. Και εδώ υπάρχουν κατά κύριο λόγο ο ΕΝΦΙΑ και η φορολογία εισοδήματος».

Ταυτόχρονα, από τα αποτελέσματα προκύπτει «μείωση περαιτέρω των μισθών και των συντάξεων κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2015», ενώ επισήμανε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι δραματικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται η εφαρμογή του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Κατέληξε: «Είναι φανερό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επαίρεστε είναι πραγματικά ματωμένο. Το έχετε εκτελέσει τώρα εσείς, εκτελώντας στην κυριολεξία το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ