Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Κανένα μέτρο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Αυτό διαμήνυσε η κυβέρνηση απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Κανένα μέτρο που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν ξανά στέγη και καμία φοροελάφρυνση δεν θα πρέπει να περιμένουν οι πυρόπληκτοι της Λευκάδας, όπως διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος, δύο μήνες μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά (8 Αυγούστου) στη Λευκάδα, δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο και αυτό ενώ έχει καταγραφεί η ολοσχερής καταστροφή σπιτιών και οικογένειες έχουν μείνει άστεγες. Στις καταστροφές προστίθενται καταστήματα αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών κ.ά. Τόνισε ότι η πυρκαγιά ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λευκάδας, οι οποίοι είναι και σεισμοπαθείς, αφού πληγέντες από το σεισμό του περασμένου Νοέμβρη ακόμα δεν έχουν δει κανένα μέτρο ανακούφισης.

Χαρακτήρισε τουλάχιστον πρόκληση την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας στο νησί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από έγγραφα αρμοδίων αρχών (π.χ. Πυροσβεστικής) και ζήτησε να δοθούν άμεσα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών, την ανακατασκευή των κατοικιών και την απαλλαγή των πληγέντων από ΕΝΦΙΑ, άλλους φόρους και χαράτσια.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Τρ. Αλεξιάδης, αποτυπώνοντας ανάγλυφα τις προθέσεις της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για το παραμικρό μέτρο για τους πυρόπληκτους της Λευκάδας, αλλά διεμήνυσε με τον πιο προκλητικό τρόπο, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους, ότι «δεν μπορούν να διαγραφούν αυτές οι υποχρεώσεις. Είναι σαφέστατο αυτό», προσθέτοντας ότι ίσως δοθεί παράταση, κάτι που έγινε και με τους σεισμόπληκτους και «τώρα τους ήρθαν όλα μαζεμένα στο κεφάλι», όπως σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Ν. Μωραΐτης χαρακτήρισε πρόκληση ότι για την ΕΕ είναι «μη επιλέξιμα» τα έργα για την αποκατάσταση πληγέντων από τέτοιες καταστροφές, γιατί δεν έχουν κέρδος για τους μεγαλοεργολάβους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, προσυπογράφοντας τη στρατηγική της ΕΕ, την ώρα που επιβάλλει στους ξεσπιτωμένους ΕΝΦΙΑ, «μπουκώνει» με εκατομμύρια τους μεγαλοκατασκευαστές και συνεχίζει το καθεστώς των αμέτρητων φοροαπαλλαγών συνολικά προς το μεγάλο κεφάλαιο, όπως είναι για παράδειγμα οι αμέτρητες φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών. «Επρεπε να πάνε 15 δισ.» οι φόροι των εφοπλιστών «και να φύγουν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις και να πάνε στο εξωτερικό. Είναι κι αυτό μια άποψη», απάντησε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «είναι μεγάλες οι πολιτικές διαφωνίες που έχουμε». Ανέφερε μάλιστα: «Κακώς μου κάνετε την Ερώτηση και κακώς ήρθα και εγώ εδώ. Ηρθα από ευγένεια να σας απαντήσω»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ