Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημά τους για πραγματοποίηση συνάντησης, το οποίο έχει υποβληθεί από τον Απρίλη του 2016. «Οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους», σημειώνεται.

Η ΕΔΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με αμετάκλητες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο αποτελείται κατά πλειοψηφία 2/3 από μη δικαστές, έχουν κριθεί τόσο τα ουσιαστικά όσο και τα τυπικά θέματα διάρθρωσης του δικαστικού μισθολογίου. Συνεπώς, αναφέρει, κάθε προσπάθεια δήθεν «εξορθολογισμού» του, η οποία θα έρχεται σε αντίθεση προς τις ανωτέρω αποφάσεις, θα επιφέρει ρήγμα στο ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών και τελικά θα πλήξει βάναυσα τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Τονίζει, επίσης, ότι έννοιες όπως «προσωπική διαφορά», «μισθολογικό κλιμάκιο», «ειδικό επίδομα θέσης ευθύνης» στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης δεν υπήρξαν ποτέ αιτήματα των δικαστικών ενώσεων και θα δημιουργήσουν δικαστές δύο κατηγοριών.

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσαν και οι τρεις πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Επισημαίνουν ότι το θέμα του μισθολογίου τους δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και θεσμικό, υπεραμύνονται του δικαιώματός τους να συζητήσουν τα μισθολογικά τους και κάνουν λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ