Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Θάσο

Ερώτηση σχετικά με τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θάσο από τις πρόσφατες πυρκαγιές κατέθεσε το ΚΚΕ, με αποδέκτες τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, τη Θάσο επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής έχει ως εξής:

«Με την αγωνία της επόμενης μέρας, μετά την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές στις 10 Σεπτέμβρη, ζουν τα λαϊκά στρώματα της Θάσου. Οι πληγές που μετρούν είναι τεράστιες και εκτιμούν ότι ο τόπος τους θα μείνει και πάλι χωρίς ουσιαστική αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, οι πληγέντες χωρίς αποζημιώσεις, αφού η πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί και συνδιαμορφώνει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν προκρίνει τέτοια έργα και κονδύλια για την υλοποίησή τους.

Ο πρώτος απολογισμός μιλά για 70.000 στρέμματα καμένων δασών, δασικών εκτάσεων και γεωργικών καλλιεργειών. Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Κάηκαν 6 σταβλικές εγκαταστάσεις και περίπου 500 ζώα, 410 κυψέλες με μελίσσια, ενώ υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν άλλες 250 καθώς την ώρα της φωτιάς οι μέλισσες είτε κάηκαν στα πύρινα πεδία είτε χάθηκαν.

Εκτός από τους μελισσοκόμους που είδαν τις κυψέλες τους να καίγονται ή να μένουν άδειες, επειδή οι μέλισσες κάηκαν ή χάθηκαν, επιπτώσεις θα υπάρξουν σε όλους τους μελισσοκόμους του νησιού. Σχετίζονται με τη μείωση, εξαιτίας της πυρκαγιάς, των δασών, των δασικών, αλλά και των γεωργικών εκτάσεων, που αποτελούσαν χώρους φιλοξενίας των κυψελών και των σμηνών μελισσών στο νησί. Η παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά και οι επιπτώσεις στο εισόδημα θα είναι μεγάλες. Αλλωστε, η Θάσος καλύπτει το 36% της παραγωγής μελιού στη χώρα.

Πολύ μεγάλη είναι η καταστροφή και στην ελαιοπαραγωγή του νησιού, καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ΚΑΠ και τους μεγαλεμπόρους που πιέζουν να πάρουν τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για τη ζημιά από το δάκο που χτύπησε τις καλλιέργειές τους τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή των Δημοτικών Κοινοτήτων Θεολόγου, Λιμεναρίων, Καλλιράχης, Πρίνου, Μαριών, Ραχωνίου και Σωτήρος έκαψαν κυρίως νέο δάσος, περίπου 30 ετών, που είχε αναγεννηθεί φυσικά μετά τις μεγάλες φωτιές του 1985 και του 1989. Εξαίρεση αποτελεί το δάσος της Αλυκής (ΔΚ Θεολόγου), που είχε γλιτώσει από τις παλιές φωτιές και τώρα παραδόθηκε κι αυτό στις φλόγες.

Πενιχρές αποζημιώσεις

Οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, αποτελούν παραπομπή για αποζημιώσεις στα περίφημα ΠΣΕΑ, που σημαίνει πενιχρές αποζημιώσεις και μετά από 3 - 4 χρόνια. Αλλωστε, υπάρχει νωπή η πείρα από τη φωτιά του 2013 στην Καλλιράχη, με τους αγρότες ακόμη να περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα με το νερό απασχολεί έντονα τους κατοίκους του νησιού. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, υπήρχε πρόβλημα στην υδροδότηση και την άρδευση στο 80% του νησιού.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί, αφού θα αυξηθεί η επιφανειακή απορροή των βρόχινων νερών, τα οποία συγκρατούνταν από τα δασικά οικοσυστήματα που κάηκαν και συνέβαλλαν στην αύξηση των υπόγειων αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα. Μετά την πυρκαγιά θα ρέουν επιφανειακά προς τη θάλασσα, αυξάνοντας και τον κίνδυνο πλημμυρών.

Τα έργα υποδομής, που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, δεν υλοποιούνται. Στην περίπτωση του Πρίνου, οι μελέτες για το φράγμα δεν έγιναν ποτέ. Στις Μαριές, οι ευθύνες Δήμου και Περιφέρειας είναι εγκληματικές. Το περίφημο φράγμα των Μαριών, ή αλλιώς λίμνη των Μαριών, που προβάλλεται και τουριστικά ως πόλος έλξης, έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '80, λειτούργησε για 3 - 4 χρόνια και μετά τις φωτιές του 1989 εγκαταλείφθηκε. Το φράγμα είχε βάθος, στο μεγαλύτερο σημείο του, 12 μέτρα και το πρόφραγμα είχε βάθος 8 μέτρα. Κάλυπτε τις ανάγκες των αγροτών για άρδευση και πότιζε τον κάμπο μεταφέροντας το νερό με τσιμεντένιους υδραύλακες. Με την πάροδο όμως των ετών, γέμισαν με φερτά υλικά και το μεν πρόφραγμα έχει αποκτήσει πυκνή βλάστηση, το δε φράγμα έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη μπαζωμένη έκταση και η άρδευση πλέον γίνεται με λάστιχα.

Να σημειωθεί ότι:

Η Θάσος έχει περίπου 220.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων τα οποία διαχειρίζονται από τη δασική υπηρεσία και κατά ένα μέρος από το Δήμο Θάσου. Το δασικό οδικό δίκτυο υπολογίζεται σε περίπου 400 χιλιόμετρα.

Το Δασαρχείο της Θάσου, που έχει τη συνολική διαχειριστική και δασοπολιτική ευθύνη των δασών και δασικών εκτάσεων του νησιού, έχει μείνει με δύο δασολόγους, δύο δασοπόνους και δύο δασοφύλακες. Τα κονδύλια που είχε για την αντιπυρική προστασία περιορίζονται μόνο στη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, τη διάνοιξη των δασικών οδών, καθαρισμούς του δάσους και αναγεννητικές υλοτομίες ήταν μόλις 42.000 ευρώ.

Ο Δήμος, για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που διαχειρίζεται, δεν χρηματοδοτείται για τέτοια έργα, ενώ έχει μόλις 3 δασοφύλακες.

Στο νησί λειτουργεί ένα Πυροσβεστικό κλιμάκιο με 16 μόνιμους υπαλλήλους, 30 πενταετούς και 17 εποχικούς, ενώ υπάρχει αίτημα εδώ και χρόνια για δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου και στο νότιο τμήμα του νησιού. Εξαιτίας δε, της έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο το ένα από τα τρία πυροφυλάκια του νησιού, αυτό που βρίσκεται στο Λιμένα και η φύλαξη στο υπόλοιπο νησί γίνεται με 5 περιπολικά.

Να παρθούν συνολικά άμεσα μέτρα

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

-- Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους. Αμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης.

-- Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπίτια και οικοσκευές, ώστε να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% από το κράτος.

-- Αμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων δασοπυροπροστασίας - δασοπυρόσβεσης. Ενίσχυση του υπάρχοντος Πυροσβεστικού Σταθμού και του Δασαρχείου με άνδρες και μηχανήματα. Δημιουργία Πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού.

-- Νέα σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων του νησιού.

-- Αμεσα μέτρα και δασοτεχνικά έργα αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της παραπάνω μελέτης όπως π.χ. δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, δίκτυα υδατοδεξαμενών και κρουνών, καθαρισμοί και ό,τι άλλο προκύψει από τη σχετική μελέτη. Αμεση και δραστική χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων και τη συντήρησή τους.

-- Απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Ετήσια απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων σε όλους όσοι υπέστησαν ζημιές.

-- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές.

-- Να δοθεί στους κτηνοτρόφους, στις πληγείσες περιοχές, έκτακτη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, προκειμένου να τραφούν τα κοπάδια τους έως ότου διασφαλιστούν πραγματικά βοσκοτόπια, όπου θα μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους.

-- Να υπάρξει διασφάλιση των βοσκοτόπων για τους κτηνοτρόφους που είχαν δηλωμένα βοσκοτόπια στις καμένες εκτάσεις, ώστε να μη χάσουν τα δικαιώματά τους.

-- Να παραχωρηθούν στους μελισσοκόμους, χώροι στο εναπομείναν δάσος για να γίνουν τα μελισσοκομεία.

-- Να γίνουν, με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση, όλα τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμός φραγμάτων, χειμάρρων κ.λπ.) για την προστασία των χωριών, αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δάσους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ