Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται οι ζυμώσεις ενόψει των συναντήσεων στη Γενεύη

Από τη συνάντηση που έγινε αρχές Νοέμβρη στην Ελβετία
Από τη συνάντηση που έγινε αρχές Νοέμβρη στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι πρωτοβουλίες των κινήσεων αποτελούν βασικό ζητούμενο των πυκνών συναντήσεων, μπροστά στις επαφές για το Κυπριακό που θα γίνουν το Γενάρη στη Γενεύη. Ασφάλεια και Εγγυήσεις παραμένουν στο επίκεντρο των διεργασιών, καθώς ο συμβιβασμός που θα προκύψει σε αυτά (αν προκύψει) θα επηρεάσει ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά τους τελικούς όρους της συμφωνίας και στα υπόλοιπα κεφάλαια της προωθούμενης διχοτομικής «λύσης» (Εδαφικό, όροι λειτουργίας των δύο «συνιστώντων κρατιδίων» κ.τ.λ.). Την Τρίτη το απόγευμα, αναμένεται νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι στη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» που αρχίζει στις 12 Γενάρη στη Γενεύη, την Αγκυρα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Καλίν είπε ακόμα ότι «στην περίπτωση που γίνουν τα σωστά βήματα μπορώ να πω ότι έχουμε πλησιάσει πολύ στη λύση».

Την ίδια στιγμή, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στις 14 Δεκέμβρη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Επίσης, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι μια πρώτη «διερευνητική» συνάντηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είχαν προχτές οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Χτες, αναμενόταν να κάνει ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που μεταξύ άλλων θα επισκεπτόταν και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» που «αλωνίζει» στην περιοχή.

Δεν θέλει ευρεία συμμετοχή το ψευδοκράτος

Γυρνώντας από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι συνάντησε θετική ανταπόκριση και επιθυμία για συμβολή σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Οσον αφορά τη συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι δεν θα είναι ίδιο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά με ένα καθεστώς παρόμοιο με εκείνο του Μπούργκενστοκ (σ.σ. πόλη της Ελβετίας όπου είχε φιλοξενηθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος παράλληλων συναντήσεων πριν παρουσιαστεί και επίσημα το «σχέδιο Ανάν»). Επέμεινε ότι στη διάσκεψη θα πάρουν μέρος οι δύο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και οι «ενδιαφερόμενες πλευρές που εάν χρειαστεί θα προσκληθούν», αλλά και ότι δεν είναι απαραίτητο η σύνθεση να διευρυνθεί γιατί τότε, «μπορεί αντί να συμβάλει να προκαλέσει ζημιά».

Τέλος, ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις του διευθυντή Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη, στο σταθμό «ΑΣΤΡΑ», ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην αγορά φυσικού αερίου, ότι αυτό θα έχει θετικές εξελίξεις στα γεωπολιτικά της περιοχής, ότι η λύση του κυπριακού είναι πολύ κοντά αλλά και ότι η Τουρκία πρέπει να εμπλακεί στη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ