Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση καλλιεργεί μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις στο λαό

Eurokinissi

Με σχόλιο επί των προχτεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού άρχισε τη χτεσινή παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Οπως είπε, και μόνο το ότι «υπάρχει πλεόνασμα εσόδων επιβεβαιώνει τη σκληρή και βάρβαρη λιτότητα που συνέχισε η κυβέρνηση, ακολουθώντας το έργο των προηγούμενων. Δηλαδή με τον τελευταίο νόμο η κυβέρνηση αφαίρεσε 8,5 δισ. απ' τις τσέπες των εργαζομένων και επέστρεψε 650 εκατομμύρια ευρώ». Κατήγγειλε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι «να εξαγοράσει συνειδήσεις και κυρίως να καλλιεργήσει μόνιμα, δεν θα το πετύχει βεβαίως, μειωμένες απαιτήσεις και μειωμένα κριτήρια για το τι σημαίνει σήμερα βιοτικό επίπεδο, δικαιώματα στη ζωή, στη δουλειά κ.λπ.».

Στην ίδια γραμμή «πλεύσης» κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα

Η Αλέκα Παπαρήγα στηλίτευσε και τις επαναλαμβανόμενες συγκρίσεις που κάνει η κυβέρνηση ανάμεσα στην ίδια και στις προκατόχους της, υπογραμμίζοντας πως αυτό «επιβεβαιώνει ότι κινείστε στην ίδια γραμμή πλεύσης, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές υπάρχουν» και για το λόγο αυτό δεν αναγνωρίζει «ποιες είναι οι σημερινές ανάγκες των εργαζομένων (...) Γιατί όταν μιλάει για συσσίτια και για κουπόνια, αυτό δεν είναι η αναγνώριση των αναγκών των εργαζομένων».

Επιπλέον, σημείωσε πως η κυβέρνηση ούτε στα λόγια δεν αναγνωρίζει ότι ο παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος, αλλά «αντίθετα μιλάει για κοινωνική συνοχή, για πολιτική σταθερότητα. Τι θα πει κοινωνική συνοχή; Για κοινωνικούς εταίρους, που μάλιστα θα κάτσουν στο τραπέζι και θα διαπραγματεύονται ισότιμα τις συλλογικές συμβάσεις και την αναδιανομή των κερδών και του πλούτου κ.λπ., αυτά τα λέγανε τα κλασικά, τα παραδοσιακά, όπως έχουν ονομαστεί, δεξιά κόμματα, τα φιλελεύθερα, τα σοσιαλδημοκρατικά τα κλασικά, αυτά που γνωρίσαμε κ.λπ., γιατί σήμερα βεβαίως ηγέτης της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας, επέκρινε την «ακατάσχετη ηθικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων, που χρεώνουν την καπιταλιστική κρίση «στην ανικανότητα, στη λαμογιά, στην κομματοκρατία, στη ρουσφετολογία, στο διορισμό των δικών μας των παιδιών, στο μεγάλο κράτος, στο έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα», σημειώνοντας πως κι αυτό επιβεβαιώνει ότι κινούνται στην ίδια γραμμή πλεύσης, αφού «βγάζουν λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα, κρύβοντας ότι «είναι μέσα στο DNA του η κρίση».

Τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες

Αναφερόμενη στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων σε συνδυασμό με τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα, την παραγωγικότητα της εργασίας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας κ.λπ., τόνισε πως όταν τα άλλα κόμματα μιλούν για αναπτυξιακές δυνατότητες εκεί που υπάρχει «συγκριτικό πλεονέκτημα», υποδεικνύουν στην πραγματικότητα τομείς και κλάδους που συμφέρουν τα μονοπώλια να βγάλουν κέρδος και να διαθέσουν τα λιμνάζοντα, τεράστια αποθέματα σε χρήμα και δεν εννοούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τα περί γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας, σημείωσε ότι η Ελλάδα «μπλεγμένη ήταν, παραμένει και ίσως εμπλακεί ακόμα περισσότερο σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε ιμπεριαλιστικές πιέσεις και επεμβάσεις κ.λπ. που γίνονται σε μια σειρά χώρες».

Σχολιάζοντας την κατηγορία που η ΝΔ απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε: «Απαντά η κυβέρνηση, όχι κύριοι, εμείς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δίνουμε 100%, δεν ιδιωτικοποιούμε τις επιχειρήσεις, εμείς θα τις παραχωρήσουμε για εκμετάλλευση, θα γίνουν έργα υποδομής και μετά θα τις πάρουμε πίσω. Κοιτάξτε να δείτε, τώρα, και κράτη αλλά και μονοπωλιακά μεγαθήρια, δεν αγοράζουν για πάντα (...) δεν είναι κορόιδα, εδώ το κινητό τηλέφωνο απαξιώνεται σε έξι μήνες, θα πάρουν τα αεροδρόμια για 20 χρόνια (...) και στη συνέχεια θα τα παρατήσουν γιατί κρίκος έχει γίνει ένα άλλο λιμάνι, ενδεχομένως στη Μάλτα, δεν ξέρω εγώ πού αλλού, και αυτά θα τα αφήσουν, δεν θα έχουν καμία αξία».

Την ακροδεξιά την τρέφει το σύστημα

Αναφερόμενη στις κραυγές περί ανόδου της ακροδεξιάς, υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει κι εμάς μας απασχολεί αυτό, πρώτους απ' όλους, γιατί έχουμε και μια ιστορία και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, αλλά οι ακροδεξιές απόψεις δεν είναι γέννημα μόνο της φιλελεύθερης πολιτικής, είναι γέννημα της πολιτικής και των ανταγωνισμών και της ιδεολογίας και της πρακτικής του δίδυμου φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (...) έτσι γίνεται, η ιστορία αυτό έχει δείξει. Κι απ' αυτή την άποψη, ο ανταγωνισμός που υπάρχει σήμερα μέσα στη Βουλή, και με κύριους πόλους τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας βασικός παράγοντας, δεν λέω ότι είναι ο αποκλειστικός, τροφοδότησης των ακροδεξιών απόψεων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η ΝΔ από ταξικό ένστικτο συκοφαντεί, διαβάλλει και χτυπά το κίνημα και την ιστορία του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το απονευρώνει και κάνει λαθρεμπόριο, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ παλιά. «Ολα αυτά ναι, θρέφουν ακροδεξιές απόψεις. Γιατί εγκλωβίζετε προς το παρόν το λαό ανάμεσά σας (...) Και δεν μου λέτε η συνεργασία σας με τους ΑΝΕΛ δεν οδηγεί στην ενδυνάμωση των ακροδεξιών απόψεων; (...) Γιατί τώρα λέτε όλοι, τα κεφάλια μέσα γιατί μεγαλώνει η ακροδεξιά, όλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όλοι με τη ΝΔ, που δεν είναι και τόσο ακραία, γιατί ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί, βρέθηκε ο καινούργιος κίνδυνος. Αυτό τον κίνδυνο τον τρέφετε εσείς, δεν τον τρέφει γενικά η φτώχεια, τον τρέφετε με μηχανισμούς, τον τρέφετε με την πολιτική σας, τον τρέφετε με όλη την προσπάθεια που κάνετε για να βγάλετε λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα», υπογράμμισε.

Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» μπλέκει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες

Για τις διαρκείς αναφορές στο διεθνές δίκαιο, επεσήμανε ότι κάποτε υπήρχε ένα διεθνές δίκαιο όταν υπήρχε ένας άλλος συσχετισμός μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που έφερε τα αποτυπώματα της πίεσης του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά σήμερα έχει γίνει κουρέλι. «Απ' το '73 και μετά, το ΝΑΤΟ ανέχεται τις διεκδικήσεις της Τουρκίας; Γιατί π.χ. δεν είχατε καμία αντίρρηση και δεν κάνατε καμία διαμαρτυρία στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που λέει βρείτε τα μεταξύ σας Ελλάδα και Τουρκία. Αυτά τώρα να φοράμε τις στολές παραλλαγής - εμείς δεν λέμε να κάνετε πόλεμο - αλλά "το ράβετε", γιατί; Γιατί θέλετε επενδύσεις για να επανέλθει η καπιταλιστική κερδοφορία, γιατί θέλετε να αναδείξετε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα μπλέξει την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη ζημιά που κάνετε, κι αυτό το κάνετε συνειδητά, όχι η κυβέρνηση μόνο και τα άλλα κόμματα, όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος. Είναι να πείσετε το λαό ότι δεν μπορεί να επιβάλει το δίκιο του (...) σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, για ένα πράγμα, να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει τη δύναμη και να εμποδίσει ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και να επιβάλει το δικό του δρόμο. Δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πολύ πιο εύκολος απ' αυτά που επιφυλάσσει η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων τα επόμενα χρόνια. Ερχονται νέα μνημόνια (...) Η μόνη ικανότητα που έχει αναδείξει η κυβέρνηση είναι ακριβώς η ικανότητα χειραγώγησης του λαού (...) Σ' αυτή την ικανότητα είστε αρκετά καλοί, όχι όμως για πολύ (...) Δεν μπορεί ο καπιταλισμός να δώσει αυτό που έδωσε πριν 50 χρόνια και 40, έχει τελειώσει, θα γίνεται πιο αντιδραστικός, πιο αδυσώπητος και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη που είναι και σύμμαχοι μεταξύ τους, θα είναι τόσο οξυμένες που δεν θα μπορεί να κάνει παραχωρήσεις ούτε ίσως ενδεχομένως και ανοιχτών συσσιτίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ