Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Ξεκίνησε χτες, στη Θεσσαλονίκη, η 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας. Στη Συνάντηση συμμετέχουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας. Το σύνθημα της φετινής Συνάντησης είναι «Καμία εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!».

Οι τακτικές, ετήσιες συναντήσεις των Κινημάτων Ειρήνης των τριών χωρών ξεκίνησαν το 2010 και διεξάγονται με τη στήριξη και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η φετινή Συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται μέσα σε μια περίοδο επικίνδυνης όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Τα θέματα αυτά, συνολικά, αλλά και ειδικότερα οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών κινημάτων των τριών χωρών.

Στη χτεσινή συζήτηση αναδείχθηκε η πίστη ότι μία μόνο δύναμη μπορεί να βάλει φραγμό σ' αυτήν την πολιτική - οι λαοί και το μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα. Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός των αγώνων σε καθεμιά χώρα και ο συντονισμός των κοινών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ συμμετέχουν ο πρόεδρός της, Σταύρος Τάσσος, η γενική γραμματέας, Ελπίδα Παντελάκη, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Ζώκας, και τα μέλη της Γραμματείας Χρήστος Μαργανέλης και Γρηγόρης Αναγνώστου.

Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας συμμετέχουν η πρόεδρός της, Ζουχάλ Οκουγιάν, ο γραμματέας, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης, Μπουρχάν Αλκασάλ.

Στην αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης συμμετέχουν η πρόεδρός του, Σίλβα Τιγγιρίδου, το μέλος της Γραμματείας, Στέλιος Σοφοκλή και το μέλος Αγγέλα Σοφοκλή.

Τις εργασίες παρακολουθούν ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, αναφερόμενη ανάμεσα σε άλλα στο Κυπριακό, σημείωσε: «Υποστηρίζουμε λύση που θα προβλέπει ανεξάρτητο κυπριακό κράτος, με μία Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια, μία Διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες». Επίσης, τόνισε ότι «στην πρώτη γραμμή της πάλης μας είναι η ακύρωση της κατάπτυστης απαγόρευσης της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του συνόλου των κατασταλτικών μέτρων στη χώρα αυτή».

Η Ζουχάλ Οκουγιάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας της, στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παρεμβαίνει η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας μετά την απαγόρευση της δράσης της, αλλά και στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Σημείωσε πως «η Επιτροπή Ειρήνης συνεχίζει να ζητά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων απ' όλες τις ξένες χώρες, το τέλος της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία, το κλείσιμο των διεθνών στρατιωτικών βάσεων».

Η Σίλβα Τιγγιρίδου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, αναφερόμενη στο Κυπριακό, σημείωσε πως «εμείς παλεύουμε για μια λύση που θα μπορεί πραγματικά να επανενώσει τα εδάφη και την οικονομία της Κύπρου και όλο το λαό της Κύπρου και μπορεί να επιτευχθεί έξω από αποπνικτικές προθεσμίες και ελεύθερη από εγγυητές και προστάτες».

Παρέμβαση για το Προσφυγικό έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης, σήμερα Σάββατο, προγραμματίζονται:

  • Στις 9.30 π.μ., κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • Στις 10 π.μ., μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.
  • Στις 12 μ. επίσκεψη στον καταυλισμό προσφύγων στα Βασιλικά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ