Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Λαϊκή ετοιμότητα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στην Κω περιόδευσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση
Στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση
Συνεχείς είναι οι πρωτοβουλίες του Κόμματος για τις εξελίξεις στην περιοχή, για την αποκάλυψη των κινδύνων για το λαό από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της κομματικής δράσης βρίσκεται και το Προσφυγικό, με τη μονιμοποίηση του εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων σε άθλιες συνθήκες στα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό, περιοδεία στην Κω πραγματοποίησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 3/12. Το στέλεχος του Κόμματος επισκέφτηκε το «Hot Spot» στο Πυλί και το απόγευμα της ίδια μέρας μίλησε σε εκδήλωση των ΚΟ Κω του ΚΚΕ, με θέμα «Ελλάδα - Αιγαίο - απειλές - πόλεμος - Προσφυγικό».

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού:

«Με ανησυχία βλέπουμε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η επιδείνωση της κατάστασης ειδικά στα νησιά, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, είναι εξελίξεις δεμένες με τον πόλεμο, που μπαίνει με νέα ένταση και σε νέα φάση, με την επαναχάραξη των συνόρων να μπαίνει επιτακτικά.

Θυμάστε το σλόγκαν της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι μια "ασφαλής χώρα, σε ένα περιβάλλον αστάθειας, γεμάτο πολέμους και προσφυγιά". Οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στην περιοχή μας απροκάλυπτα παίρνουν το χαρακτήρα πολεμικού ανταγωνισμού, με τις άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
Στο φόντο αυτό βρίσκονται οι επιδιώξεις περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, για να αναβαθμίσει το ρόλο της. Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων, συμμετέχει και στηρίζει όλες τις αποφάσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της πολεμικής αναμέτρησης με τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστική η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα με νέα Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Οι αποφάσεις τους οδηγούν απευθείας σε πολεμική προετοιμασία.

Η κυβέρνηση, πέρα από το τι ψηφίζει, κυριολεκτικά προσφέρει "γην και ύδωρ": Διαθέτει τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, δίνει έδαφος της πατρίδας μας, τη Σούδα, με αναβαθμισμένο ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις. Προσφέρουν και καινούρια νησιά για να φτιαχτούν βάσεις, όπως στην Κάρπαθο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν των προσφυγικών ροών.

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και οι ευθύνες της συγκυβέρνησης

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της προκλητικότητας του συνόλου του τουρκικού αστικού πολιτικού συστήματος. Το τελευταίο σημείο αυτών των δηλώσεων είναι για τα Ιμια και τη στοχοποίηση 18 νησιών και νησίδων μας που "θεωρούνται" τουρκικό έδαφος. Συνεχείς είναι οι αναφορές στη Συνθήκη της Λοζάνης, αναθεώρηση που δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και τα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, που ήδη ο τουρκικός στρατός μετέχει σε πολεμικές ενέργειες, στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτές οι δηλώσεις συνοδεύονται και με έργα, με συστηματική παραβίαση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της πατρίδας μας. Ολο αυτό το σκηνικό δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, όπως λένε η κυβέρνηση και η ΝΔ. Εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να εγείρει θέματα γκρίζων ζωνών.

Πρέπει να αναδειχθούν οι τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος. Χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Χρόνια τώρα κάνουν τα στραβά μάτια στην ενθάρρυνση των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας από τους συμμάχους τους.

Συνομολόγησαν, μετά τα Ιμια, ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, και στη βάση αυτή βάζουν στο ράφι τον καθορισμό ΑΟΖ. Αποδέχτηκαν σαν βάση συζήτησης για τη λύση του Κυπριακού το σχέδιο διχοτόμησης, μια νέα εκδοχή του "σχεδίου Ανάν", που διαιωνίζει τις συνέπειες εισβολής και κατοχής και διαμορφώνει μετά την όποια "λύση" εστία σταθερής έντασης ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Σε αυτό το επικίνδυνο σκηνικό απαιτείται ετοιμότητα, εργατική - λαϊκή κινητοποίηση, να αναδειχθούν αιτήματα και στόχοι πάλης: Να κλείσουν όλες οι βάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές που συμμετέχουν σε πολλά σημεία του πλανήτη, να παλέψουμε για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στο έδαφος αυτό να εκφραστεί η αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων. Να απαιτήσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, εγγυητές και προστάτες.

Πάλη ενάντια στον εγκλωβισμό και την εξαθλίωση των προσφύγων

Πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς που εμπλέκουν και την πατρίδα μας, ενάντια στο σύστημα που γεννάει τις κρίσεις, τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Και σε αυτή την κατεύθυνση, ο λαός μας δεν πρέπει να χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμορφώνουμε στόχους και αιτήματα ενάντια στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.

Την προηγούμενη βδομάδα καταθέσαμε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα νησιά, από την πολύμηνη καταναγκαστική παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που συνιστά διπλό εγκλωβισμό. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν λίγο - πολύ το γνωστό κλισέ: φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και δεν κάνουμε τίποτα που μπορεί να οδηγήσει σε αθέτησή της. Επειδή υπάρχει ανησυχία και πίεση, ειδικά στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα απαράδεκτα "Hot Spot", πρέπει να αναδείξουμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στις άθλιες υποδομές, οι οποίες προβλέπονται για 8.000 και στοιβάζουν 16.000 ανθρώπους, στην αναγκαστική παραμονή στα νησιά.

Στην πίεση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να αναδείξουμε την αιτία και τους ένοχους, που δεν είναι οι πρόσφυγες. Εδώ χρειάζονται καθαρές κουβέντες: είναι η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και συνολικά η προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχοντας τη στήριξη και όλων των άλλων, φιλοευρωενωσιακών κομμάτων. Η Συμφωνία προβλέπει ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα, αναγκαστικά παραμένει στο σημείο που έφτασε επ' αόριστον, δεν μπορεί να φύγει. Προβλέπει την απαγόρευση εξόδου από τα νησιά, αλλά και την επαναφορά στην Ελλάδα όσων κατάφεραν να φύγουν, με την περίφημη μνεία του Δουβλίνου, που απειλούν με ενεργοποίησή του.

Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε πει ότι τη διέλευση του 2015, που πέρασαν 1.000.000 κυνηγημένοι από τον πόλεμο, θα ακολουθούσε ο εγκλωβισμός. Εγκαιρα είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στα "Hot Spot", είχαμε καταγγείλει και συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των ΜΚΟ, το ξέπλυμα χρήματος, την τεράστια χρηματοδότηση, για να κάνουν οι πολυεθνικές της φιλανθρωπίας εμπόριο κυριολεκτικά στις πλάτες των προσφύγων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκβιάσει, να βάλει διλήμματα ότι θα αντιμετωπίσουμε τις άθλιες συνθήκες φτιάχνοντας κι άλλα "Hot Spot". Η λύση είναι η άμεση μετακίνηση από τα νησιά, η στήριξη αυτού του κόσμου στην προσπάθεια να οδηγηθεί στις χώρες προορισμού του. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες ασύλου, να γίνονται σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στο πρώτο σημείο που βρέθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Να διαμορφωθούν ανθρώπινοι χώροι προσωρινής παραμονής με ευθύνη του κράτους, με συμβολή των δήμων και των περιφερειών, με προσλήψεις προσωπικού, που θα πληρώνεται, όχι με τα 490 ευρώ των οκτάμηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Είναι, επίσης, αίτημα αιχμής η ανάγκη αποζημίωσης από το κράτος για ζημιές που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες από τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης τόσων χιλιάδων ανθρώπων. Φυσικά, δεν πρέπει να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε νέος χώρος κράτησης ή "Hot Spot" στα νησιά. Με αυτά τα αιτήματα και θέσεις και με την άμεση σχέση που έχει το Προσφυγικό με τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στεκόμαστε απέναντι στη ρατσιστική προπαγάνδα και προκλήσεις. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε απέναντι στα θολά "δημοκρατικά καλέσματα" που βγάζουν λάδι τους ενόχους, την ΕΕ, την κυβέρνηση και την πολιτική της. Απέναντι στον κοσμοπολίτικο φιλανθρωπισμό που κάνει μπίζνες και δημόσιες σχέσεις στην πλάτη των προσφύγων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατευμένοι εκφράζουν την αλληλεγύη τους στο λαό των νησιών (2020-02-26 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να απομονώσουν τις ρατσιστικές κραυγές (2020-02-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στις 20 Νοέμβρη στη Σάμο (2019-11-08 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου (2019-03-08 00:00:00.0)
Ο λαός να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων (2018-04-24 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις προβοκάτσιες σε βάρος μεταναστών και προσφύγων (2016-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ