Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις και «παράθυρα» για «συναίνεση»

«Παράθυρο» για την ψήφιση από τη ΝΔ συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, στα οποία συμφωνεί, άφησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό «Σκάι», επιβεβαιώνοντας και έτσι την κοινή στρατηγική βάση των αστικών κομμάτων στα ζητούμενα για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά και την πίεση του κεφαλαίου για «συναίνεση» των αστικών κομμάτων στα ζητούμενα αυτά.

Οπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, η ΝΔ δεν θα ψηφίσει μειώσεις συντάξεων και μειώσεις του αφορολόγητου που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης, γιατί «δεν θέλουμε εμείς να ξεπλύνουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης», προσθέτοντας ωστόσο ότι: «Μπορεί - θα δούμε, μπορεί - να φέρουν κάποιες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα, π.χ. η απελευθέρωση της Ενέργειας, είμαστε εκεί, θα το διαβάσουμε προηγουμένως, αν συμφωνούμε, είμαστε διατεθειμένοι να το ψηφίσουμε, όπως κάναμε και με αρκετά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης».

Εν τω μεταξύ, πάνω στην ανάγκη «συναίνεσης» που ζητάνε αστικά επιτελεία, συνεχίζονται και οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τη στάση της απέναντι στα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Μεϊμαράκη, που έβαζε ως ζητούμενο τη «συναίνεση» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, χτες το βράδυ έγιναν γνωστές δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει τις «ελαφρύνσεις», τα «αντίμετρα» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Κάνοντας κι ένα βήμα παραπέρα, ζήτησε, αν κλείσει η «αξιολόγηση», να αποσυρθεί το αίτημα της ηγεσίας της ΝΔ για πρόωρες εκλογές.

Ζητάνε «σοβαρότητα» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

«Το Grexit πλανάται ακόμη, αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μία σοβαρή Ελλάδα», εξηγώντας ότι εννοεί τη συνεπή προσήλωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Οπως είπε, «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Είχαμε μείωση του ΑΕΠ 25%. Θα πρέπει να αυξηθεί τόσο, τουλάχιστον».

Στο ίδιο Φόρουμ, ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η «αξιολόγηση» θα κλείσει και ότι «έρχεται ένα 4ο μνημόνιο, με όρους και δεσμεύσεις, αλλά αντί για δάνειο, εξομαλύνσεις στο χρέος». «Πολιτικά, αυτό σημαίνει ότι χάνεις την προοπτική να πεις κάποια άλλα πράγματα οικονομικά και αναπτυξιακά, που να αφορούν τη χώρα μετά το 2018-19», δήλωσε. Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συγκροτείται από «προοδευτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού» και να κληθεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θέλει να συμμετάσχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ