Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - BREXIT
Προς έναρξη το παζάρι

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας χτες το Ευρωκοινοβούλιο για τις επόμενες φάσεις που αφορούν τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Βrexit), σημείωσε ότι μια συμφωνία για τη «συντεταγμένη αποχώρηση» της Βρετανίας από την ΕΕ είναι προαπαιτούμενο για τη διαπραγμάτευση των μελλοντικών σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι μία μελλοντική συμφωνία για τις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις υπέρ «ισότιμων συνθηκών ανταγωνισμού» ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογίας, αλλά και της θέσπισης κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων κανονισμών και πρακτικών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στην «ενότητα» και στην «καλή προετοιμασία» των διαπραγματευτών της ΕΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί το συγκεκριμένο ποσό για το κόστος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτό θα υπολογιστεί «μόνο όταν οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινή μέθοδο υπολογισμού» και αφού ληφθεί υπόψη η ημερομηνία της εξόδου.

Στο Βερολίνο, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκπροσώπους διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων (Labour 20) από τις χώρες του G20 προειδοποίησε εκ νέου τη Βρετανία πως «θα έχει το τίμημά της» τυχόν απόφαση για περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από τις χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, η ουσιαστική διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνη, και το σχηματισμό της νέας βρετανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ