Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Πολυσυλλεκτικό» υπουργικό συμβούλιο του κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Εντουάρντ Φιλίπ, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της σύνθεσής του, που επιβεβαίωσε πόσο γοργά εντείνεται η ανασύνθεση του αστικού πολιτικού χάρτη, με σταθερό φυσικά στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ετσι, αφού ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον 46χρονο Φιλίπ, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων (LR - του μεγαλύτερου φιλελεύθερου κόμματος της χώρας), χτες αναδείχτηκε ξανά ότι το κόμμα του, το REM («Republique en Marche»), διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρύτερες ανακατατάξεις που συντελούνται προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης. Η νέα κυβέρνηση είναι στελεχωμένη από στελέχη για χρόνια κομμάτων ή μονοπωλιακών ομίλων. Συγκεκριμένα: Το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Σχέσεων ανέλαβε ο προερχόμενος από το για χρόνια κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) Ζαν Υβ Λε Ντριάν, που μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Αμυνας. Το υπουργείο Οικονομίας ο προερχόμενος από τους Ρεπουμπλικάνους Μπρουνό Λε Μερ. Το υπουργείο Δημοσίων Οικονομικών ο Ζεράλντ Νταρμανέν, επίσης προερχόμενος από τους LR, που εγκατέλειψε το κόμμα του στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλεκόταν ο Φρανσουά Φιγιόν.

Ακόμα, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος MODEM Φρανσουά Μπαϊρού, ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ το υπουργείο Αμυνας ανατέθηκε στη Σιλβί Γκουλάρ, επίσης προερχόμενη από το ΜODEM.

Τέλος, ενδεικτικό είναι και το ότι το υπουργείο Εργασίας ανατέθηκε στη Μουριέλ Πενικό, που υπήρξε για χρόνια στέλεχος ειδικών υπηρεσιών για την προώθηση γαλλικών επενδύσεων στο εξωτερικό, αλλά και απευθείας στέλεχος επιχειρηματικών κολοσσών όπως οι όμιλοι « Ντανόν», «Ντασό» κτλ.

Η μεταπήδηση στελεχών από τα κόμματα PS και LR στο REM και κρίσιμα κυβερνητικά πόστα προμηνύει ακόμα πιο έντονες διεργασίες στα συγκεκριμένα κόμματα, αλλά όχι μόνο. Μέχρι χτες, είχαν ξεπεράσει τις 180 οι υπογραφές στελεχών των LR που συμφωνούν στη «χείρα βοηθείας» που τείνει ο Μακρόν προς το κόμμα. Ωστόσο, η ηγεσία των LR προετοιμάζει ένα «αντι-κάλεσμα», με τον γγ του κόμματος Μπερνάρ Ακουαγιέ να ξεκαθαρίζει ότι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ «θέτουν αυτομάτως εαυτούς» εκτός κόμματος.

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Μακρόν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, έγινε λόγος για έναν «οδικό χάρτη» που οι δυο χώρες θα καταρτίσουν σύντομα, σχετικά και με αλλαγές στην ίδια την ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν τόνισε επανειλημμένα ότι η ΕΕ χρειάζεται «πραγματισμό» και «ρεαλισμό», «λιγότερη γραφειοκρατία». Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Γάλλος ηγέτης ξεχώρισε τη σημασία διαμόρφωσης κοινών ρυθμίσεων για τη χορήγηση ασύλου, τη μεταρρύθμιση των οδηγιών για την «απόσπαση εργαζομένων» (βλ. οδηγία Μπολκεστάιν) αλλά και ζητήματα που αφορούν την «εμπορική αμοιβαιότητα», ζητήματα που «θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεών μας». Φυσικά, τόσο σε αυτά όσο και σε άλλα, όπως στον τομέα της Αμυνας, θα αποτυπωθούν αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και η «αγωνία» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να αναμετρηθεί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ