Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Μετά την απόφαση του αρχηγού της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, να δώσει έγγραφη διαβεβαίωση πως θα διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα και την κυριαρχία της χώρας, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γιόργκε Ιβάνοφ έδωσε σε αυτόν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τα τελευταία γεγονότα στην ΠΓΔΜ θεωρούνται αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, με φόντο την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση συμφερόντων τους με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, ο Ζ. Ζάεφ χτες το μεσημέρι υπέγραψε έγγραφο διαβεβαιώνοντας ότι θα διασφαλίσει τον ενιαίο, πολυεθνοτικό χαρακτήρα και την κυριαρχία της χώρας, απορρίπτοντας τη λεγόμενη «πλατφόρμα των Τιράνων»: Δηλαδή, συγκεκριμένα αιτήματα των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, που απαιτούσαν μεταξύ άλλων αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε όλη την επικράτεια της χώρας, ισότιμο ρόλο στη διαπραγμάτευση της κόντρας των Σκοπίων με την Αθήνα για τη συνταγματική ονομασία της χώρας, προώθηση πολιτικών, δικαστικών μεταρρυθμίσεων και ένταξης των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο Ζάεφ πρόσθεσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

Η έγγραφη διαβεβαίωση του Ζ. Ζάεφ έπεισε τον Πρόεδρο Ιβάνοφ να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Επιπλέον κατέστειλε τις αντιρρήσεις του εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (VMRO - DPMNE) του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που σε ανακοίνωσή του εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως «η πολιτική αντίσταση και οι διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για 80 μέρες έφεραν αποτέλεσμα, ώστε να δοθούν εγγυήσεις πως δεν θα διακυβευτεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πολυεθνοτικής Μακεδονίας».

Ενδιαφέρουσα ήταν και η αντίδραση του αρχηγού του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος της αλβανικής μειονότητας, του Κόμματος Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης (DUI), Αλί Αχμέτι, που χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ σημείωσε για τα τρία αλβανικά κόμματα τον «αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέας πλειοψηφίας», προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιηθεί για την «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, για τις καλές διεθνοτικές σχέσεις, για την ολοκλήρωση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Εμφανής ήταν και η ικανοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, καθώς ήταν από τις χώρες που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πιέσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα προωθήσει τα συμφέροντα δυτικών μονοπωλίων, στέλνοντας στη χώρα τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπράιαν Γι από τα τέλη Απρίλη. Η απόφαση του Ιβάνοφ χαιρετίστηκε επίσης από την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και από τον επίτροπο για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ