Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ανοιχτά» τα θέματα τριβής

Από τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της «στρατηγικής τους σύμπραξης» και των «εξαιρετικών διμερών σχέσεων», οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για περίπου μισή ώρα το απόγευμα της Τρίτης στο Λευκό Οίκο, προτιμώντας να μην ανεβάσουν τους τόνους σε ζητήματα που αυξάνουν επικίνδυνα τη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Οπως είναι η επιλογή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να εξοπλίσει με βαρύτερο οπλισμό τους Κούρδους των δυνάμεων YPG και SDF της Συρίας και να τους υποστηρίξει ως τη βασική (αν όχι μοναδική...) δύναμη που θα αναλάβει τις επόμενες βδομάδες την επιχείρηση για την ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. 'Η η συνέχιση της αντίστασης των αμερικανικών αρχών στο τουρκικό αίτημα για απέλαση και παράδοση του Τούρκου επιχειρηματία ιμάμη (και πρώην συμμάχου του Ερντογάν) Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της Αγκυρας για τη συνεισφορά της στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, ενθυμούμενος ακόμη και τη συμμετοχή Τούρκων στρατιωτών στον πόλεμο ...της Κορέας (1950-53). Αναφερόμενος στη Συρία, είπε πως η χώρα του «θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια να μειώσει τη βία στη Συρία και να επιτύχει ειρηνική επίλυση». Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «προσφέρει υποστήριξη στο τουρκικό έθνος στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και του ΡΚΚ». Ο Ερντογάν εμφανίστηκε σχετικά «διακριτικός», θέτοντας τις διαφωνίες του για τον εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων YPG, με την προειδοποίηση ότι «δεν θα τον αποδεχθεί ποτέ». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ «στον αγώνα καταπολέμησης όλων των τρομοκρατικών δυνάμεων στην περιοχή».

Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο επισκιάστηκε από βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μπροστά στην κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, όπου οι σωματοφύλακες του Ερντογάν επιτέθηκαν κατά Κούρδων διαδηλωτών, τραυματίζοντας εννιά, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν παραβρέθηκε και μίλησε σε επιχειρηματικό φόρουμ, με την συμμετοχή εκπροσώπων των 40 μεγαλύτερων αμερικανικών μονοπωλίων, προβάλλοντας τη χώρα του ως «προορισμό επενδύσεων με ευνοϊκό περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ