Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κορυφώνεται η επίθεση κατά του περιβάλλοντος

«Με το Ολυμπιακό νομοσχέδιο, το οποίο άρχισε να συζητείται χτες στη Βουλή, αλλά και με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεσή της κατά του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και των ελεύθερων χώρων της Αθήνας». Τα παραπάνω σημειώνουν με σχετικό Δελτίο Τύπου περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας, η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Αμαρουσίου και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού. Για τα παραπάνω θέματα, οι τρεις Επιτροπές διοργανώνουν κοινή συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη, στις 12:30 μ.μ., στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ετσι, με το Ολυμπιακό νομοσχέδιο:

  • Εκχερσώνονται και υπονομεύονται τα πάρκα και οι πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης. Πρώτο στη σειρά έρχεται το πάρκο του Ζαππείου.
  • Νομοθετείται η παραχώρηση του Αλσους Ριζάρη στο ζεύγος Γουλανδρή για την κατασκευή του Μουσείου τους, ώστε να παρακαμφθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Νομοθετείται η επέκταση καθ' ύψος και κατά πλάτος της Εθνικής Πινακοθήκης σε βάρος του περιβάλλοντα χώρου.
  • Με πρόσχημα την κατασκευή των δημοσιογραφικών χωριών που θα χρησιμοποιηθούν μόνον για 20 μέρες, αλλάζουν προς το χειρότερο οι χρήσεις γης και τσιμεντοποιούνται απ' άπειρον δημόσιοι, ελεύθεροι και πράσινοι χώροι.
  • Αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Φλοίσβο, οι οποίες θα αποκόψουν την πόλη από τη θάλασσα.

Επίσης, στο νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, προβλέπονται:

  • Η κατάργηση προέγκρισης χωροθέτησης του Ν. 1650 για δραστηριότητες Α' κατηγορίας. Δηλαδή,
  • Η χωροθέτηση 8 σταθμών μετεπιβίβασης του μετρό και μάλιστα σε θέσεις που είχε απορρίψει το ΣτΕ λόγω της περιβαλλοντικής φόρτισης των περιοχών (Πανόρμου, Πλ. Αττικής κλπ.).
  • Ο χαρακτηρισμός ως γενική κατοικία για την έκταση της Ριζαρείου στο Π. Φάληρο, με αποτέλεσμα να παραδίδεται στην οικιστική «αξιοποίηση» με ποικίλες χρήσεις και ύψος μέχρι 24 μέτρα.
  • Τέλος, η ανέγερση ή επέκταση νοσοκομείων σε περιοχής γενικής ή αμιγούς κατοικίας.

Αν σε όλα αυτά, προστεθεί και η παράδοση από την Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων - θυγατρική του ΕΟΤ - στην ιδιωτική «αξιοποίηση» και πρωτοβουλία, πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως ο Λυκαβηττός, ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και οι ακτές της Αττικής, τότε, πλέον, πρόκειται για «ταφόπλακα» στο περιβάλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βορά των κερδοσκόπων το περιβάλλον (2002-04-04 00:00:00.0)
Επίσημη πολιτική οι «εκπτώσεις» στην προστασία του περιβάλλοντος! (2001-11-13 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων (2001-09-21 00:00:00.0)
Ξενοδοχεία, καζίνο και κέντρα μετά την Ολυμπιάδα (2000-02-18 00:00:00.0)
Δώρο σε ιδιώτες η έκταση του Ιππόδρομου! (2000-02-16 00:00:00.0)
Με νομοθετικά "μαγειρέματα" χτίζουν μια πόλη 6.000 κατοίκων (1999-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ