Τρίτη 11 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Κυβερνητικές επαφές για συμφωνίες και γεωστρατηγική «σταθερότητα»

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες για επαφές με κυβερνητικά στελέχη ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς, ενόψει και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει και τριμερής Συνάντηση Κορυφής, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοβ.

Συγκεκριμένα, χτες, ο Σέρβος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, όπου επιβεβαίωσαν «το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η στιγμή είναι κατάλληλη ώστε να δοθεί ισχυρή ώθηση στην ήδη στενή διμερή συνεργασία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, «η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο αναβαθμίζει όχι μόνο το διεθνή ρόλο της χώρας, αλλά δημιουργεί σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες για όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής». Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε ο ρόλος του Οδικού Αξονα Ε10 (Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι), της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε «τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας».

Με τον Ντάσιτς συναντήθηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, «την ανάγκη να υπερβούμε τους εθνικισμούς στην περιοχή». Επίσης ότι κουβέντιασαν «για τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας και τη στήριξη σε μεγάλα σχέδια - έργα, όπως είναι η διαμόρφωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου. Κουβεντιάσαμε για θέματα συνεργασίας σε όλους τους τομείς, από τις επενδύσεις και το χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι την εκπαίδευση, τη μόρφωση και τον κοινό πολιτισμό».

Ο δε Σέρβος ΥΠΕΞ, «φωτογραφίζοντας» τη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου, είπε: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, έχοντας επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ (...) Οι εμπορικές συναλλαγές ήταν γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ελλάδας - Σερβίας και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί περισσότερο το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Σερβία σταθερά εκφράζει τη θέση της όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», και ευχαρίστησε Ελλάδα και Κύπρο για «την υποστήριξη που δείχνουν προς τη Σερβία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και μιλάμε για την περίπτωση του Κοσσόβου». Επίσης χαρακτήρισε «λάθος» το ότι η Σερβία αναγνώρισε πριν από 20 χρόνια την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»: «Δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια πάντοτε είχαν αρνητική θέση σε σχέση με τα θέματα τα οποία ήταν σημαντικά για μας, όπως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου». Τέλος, για τις σχέσεις με την Αλβανία, μίλησε για «μια εντατικοποιημένη πολιτική την οποία υποστηρίζουν οι Αλβανοί πολιτικοί. Επιθυμούν (...) να δημιουργηθεί ένα ενωμένο αλβανικό κράτος. Αυτό πραγματικά είναι μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ