Τρίτη 11 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η ενημέρωση στη Βουλή για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις

Στον απόηχο των πρόσφατων παζαριών στο Κρανς Μοντάνα και των νέων διεργασιών για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Χτες ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, συζητώντας «για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις», ενώ νωρίτερα συνάντησε και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, για να συζητήσουν τις τέτοιες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Αντ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση σημείωσε πως «η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί δυστυχώς στην Ελβετία όχι μόνο δεν καταφέραμε να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά (...) Αντιθέτως έχουμε απομακρυνθεί από τη λύση. Είναι γνωστές οι απειλές οι οποίες εκφράζονται από την τουρκική πλευρά και πρέπει να πω ότι εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό είχε αυτή την έννοια. Να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα», προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψουμε στην Κύπρο πιο σοφοί, να συζητήσουμε στο ΑΚΕΛ το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη». Συμπλήρωσε πως «το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες που θα καταβάλουμε, πρώτον να αποτρέψουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις και βέβαια για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί ανοικτή η προοπτική λύσης του Κυπριακού».

Χτες συνεδρίασε στο ΥΠΕΞ και το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Κοτζιά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για όσα έγιναν στην Ελβετία.

Με δηλώσεις του, ο Ν. Κοτζιάς πριν την έναρξη του ΕΣΕΠ είπε ανάμεσα σε άλλα πως «η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας, πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Με αυτό επεδίωκε να διατηρήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα, καθώς και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Οταν ο γγ του ΟΗΕ (...) αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη βδομάδα, στη Νέα Υόρκη, τις συζητήσεις, η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αναχρονιστικό "δικαίωμα" να επεμβαίνει στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου, ομολόγησε «ότι επιθυμεί να διατηρήσει αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα προκειμένου, οποτεδήποτε η Τουρκία αποφασίσει, να επέμβει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η απαίτησή της είναι ενάντια στο διεθνή νόμο, ενάντια σε κάθε σκέψη λύσης», προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι θέλανε «να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκ, που θα μπορούσε να εισβάλει στην Κύπρο, τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εισβάλουν όποτε θέλουν στην Κύπρο».

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να βρεθεί στην Κύπρο για συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ