Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Στο επίκεντρο τώρα οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το πλοίο - γεωτρύπανο έφτασε χτες στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ

Το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella» που από χτες τα ξημερώματα βρίσκεται στα ανοιχτά της Λεμεσού
Το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella» που από χτες τα ξημερώματα βρίσκεται στα ανοιχτά της Λεμεσού
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο κοίτασμα «Onesiphoros West 1» («Ονησίφορος») του «οικοπέδου 11» βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella» («Γουέστ Καπέλα»), για λογαριασμό της κοινοπραξίας της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «ΕΝΙ». Οι ίδιες οι εργασίες γεώτρησης αναμένονται το Σαββατοκύριακο, καθώς σε πρώτη φάση θα γίνουν εργασίες σταθεροποίησης του πλοίου, τεχνικοί έλεγχοι και σάρωση του βυθού με ειδικά μηχανήματα για τον ακριβή καθορισμό της θέσης όπου έχει σχεδιαστεί να βρίσκεται το σκάφος. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται περίπου 150 χλμ. ανοιχτά της Λεμεσού (νότια Κύπρος), ενώ ο γεωτρητικός στόχος υπολογίζεται στα 4.250 μέτρα κάτω από το βυθό.

Για την έναρξη των γεωτρήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει τις απαραίτητες NAVTEX.

Η έναρξη των γεωτρήσεων αναδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον ενεργειακό της πλούτο, αφού εκτός από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία δραστηριοποιούνται εκεί και άλλοι όμιλοι, όπως ο αμερικανικός γίγαντας της Ενέργειας «Εxxon Mobil», που εξασφάλισε άδεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Κλιμακώνονται πολύπλευροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, στον απόηχο μάλιστα της μη κατάληξης της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα, που έδωσε νέα ορμή σε «εναλλακτικές» μεθοδεύσεις, διεργασίες και κολεγιές, στην ίδια πάντα αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προκλητικότητα της Τουρκίας, που έχει εκδώσει NAVTEX αλλά και NOTAM, δεσμεύοντας παράνομα τμήματα των κυπριακών εγχώριων υδάτων και του FIR Λευκωσίας, και διενεργώντας από χτες ασκήσεις με αληθινά πυρά. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν ύψωσε τους τόνους ευρύτερα, καλώντας εταιρείες να μη συμμετέχουν σε «τέτοιες μονομερείς ενέργειες» γιατί «μπορεί να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία».

Αλληλοκατηγορίες για μη «εποικοδομητική στάση»

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προετοιμάζεται νέος γύρος εκβιασμών σε βάρος του κυπριακού λαού. Ενδεικτική είναι η επανεμφάνιση σεναρίων ή/και προτάσεων περί «βελούδινου διαζυγίου» με «αναγνώριση (του ψευδοκράτους) έναντι εδαφών» (που θα παραχωρηθούν στην «ελληνοκυπριακή πλευρά»).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου απέδωσε χτες στην ελληνική ηγεσία «μη εποικοδομητική στάση και πλήρη απουσία πνεύματος συμβιβασμού» και υποστήριξε ακόμα ότι «οι διαπραγματεύσεις (στο Κρανς Μοντάνα) απέτυχαν λόγω έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής βούλησης» από τη μεριά της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής πλευράς».

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου απάντησε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα», ότι «το θράσος της δεν έχει κανένα όριο» και έφτασε «στο σημείο να βαφτίζει "εποικοδομητικό πνεύμα" την αδιαλλαξία που επέδειξε».

Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο, το ελληνοκυπριακό κόμμα «Συμμαχία Πολιτών» κατέθεσε πρόταση για «αλλαγή στρατηγικής» στο Κυπριακό, προκρίνοντας μεταξύ άλλων το «να ζητηθεί η βοήθεια φίλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ρωσία». Το ίδιο κόμμα εκτιμά ότι δεν είναι ανέφικτη η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος όπως «στο μοντέλο Ταϊβάν» και υποστηρίζει ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί «κόστος στην Τουρκία ώστε η συνέχιση της κατοχής να καταστεί ασύμφορη για την Αγκυρα». Μεταξύ άλλων προτείνεται και η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού συνάντησε χτες τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι. Σύμφωνα με τη «Χαραυγή», ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε απογοήτευση για τη μη κατάληξη της Διάσκεψης και υποστήριξε ότι στην Κύπρο δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Από τη μεριά του ο Α. Κυπριανού ζήτησε στήριξη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και χαρακτήρισε τη Ρωσία το δεύτερο πιο ισχυρό στήριγμα της Κύπρου μετά την Ελλάδα.

Δυναμώνει η επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού

Χτες, στο φόντο των νέων αντιλαϊκών διεργασιών που πυροδότησε και η μη κατάληξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα, «φούντωσε» πάλι η προσπάθεια παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων με εμφάνιση των συμφερόντων / σχεδίων του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου ως ελπιδοφόρων για τα λαϊκά συμφέροντα. Κάπως έτσι, τα πλοία που ιμπεριαλιστές έχουν στείλει στην περιοχή προβλήθηκαν λίγο - πολύ ως δυνάμει «έτοιμα» να προστατέψουν τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, ως αντίδραση υπέρ του λαού.

Για παράδειγμα, «φούντωσαν» οι πληροφορίες και αναλύσεις για τις δύο γαλλικές φρεγάτες που «αποσπάστηκαν» από την «ειρηνευτική δύναμη» του ΟΗΕ στο Λίβανο για να «παρακολουθούν» της γεωτρήσεις της «Total».

Το ζήτημα είναι βέβαια πως όποια «ετοιμότητα» κι αν υπάρχει, αυτή αφορά την υπεράσπιση μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα «παζαρέματα» που στήνονται ή ίσως σύντομα ξαναστηθούν για την «αξιοποίηση» νέων κοιτασμάτων αερίου που μπορεί να εντοπιστεί, αλλά και τη χάραξη διαδρόμων μεταφοράς του προς τις ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.

Αντίστοιχη προσπάθεια αποπροσανατολισμού στήθηκε και με δηλώσεις εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που είπε ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της» και ότι «συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», η οποία ερμηνεύτηκε από πολλούς απλουστευτικά ως «στήριξη Ουάσιγκτον προς Λευκωσία». Ο ίδιος αξιωματούχος είπε όμως (όπως επαναλαμβάνει και η Αγκυρα) και ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Πρέπει να είναι καθαρό πως η θέση των ΗΠΑ υπαγορεύεται από το τι εξυπηρετεί τα μονοπώλια που εκπροσωπούν (όπως την «Exxon Mobil» που επίσης σχεδιάζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ), και όχι βέβαια τις ανάγκες του κυπριακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ