Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Εστιάζει στα επόμενα βήματα της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της ΕΕ

Το επικείμενο Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει και την παράταση της ναυτικής επιχείρησης «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών
Το επικείμενο Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει και την παράταση της ναυτικής επιχείρησης «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών
Με βασικό θέμα τα επόμενα βήματα της ΕΕ για την προάσπιση θέσεων μονοπωλιακών ομίλων της στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, εμπορικών και ενεργειακών διαύλων, συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης (ΣΕΥ) με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ν. Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, πρώτο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι η λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ». Στα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα ορίζεται ότι τη Δευτέρα στο ΣΕΥ θα συζητηθούν οι «προτεραιότητες» για την υλοποίησή της για το επόμενο έτος.

Η όλη συζήτηση της Δευτέρας θα βασιστεί, όπως λέγεται, στη συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών στην προηγούμενη Σύνοδό τους τον Ιούνη. Θυμίζουμε, τότε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι υπέβαλε στο ΣΕΥ έκθεση για το πρώτο έτος υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, με τους μετέχοντες υπουργούς να τονίζουν το «σημαντικό έργο που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο στον τομέα της συνεργασίας για την ασφάλεια και την άμυνα αλλά και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας κρατών και κοινωνιών στην Ανατολή και το Νότο, καθώς και στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης των συγκρούσεων και των κρίσεων».

Συνεργασία και προσεγγίσεις που μεταφράζονται σε περισσότερη καταστολή στο εσωτερικό των κρατών - μελών της ΕΕ και στα εξωτερικά της σύνορα, προώθηση σχεδίων ενίσχυσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων συνολικά, πιο «ενεργή ανάμειξη» στο εσωτερικό κρατών στη λεγόμενη Ανατολική και Νότια Γειτονία της ΕΕ, με το όποιο πρόσχημα στη γενικότερη προσπάθεια του ευρωατλαντικού άξονα να ελέγξει ζώνες κερδοφορίας για τα κεφάλαιά του.

Εξάλλου, στη Σύνοδο του Ιούνη, οι μετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν και την «ικανοποίησή» τους σχετικά με τις «εργασίες που διεξάγονται για να επικαιροποιηθούν υφιστάμενες ή να δημιουργηθούν νέες περιφερειακές και θεματικές στρατηγικές», ακριβώς προς ενίσχυση του ρόλου που θέλει να παίξει η ΕΕ σε όλα τα «μέτωπα» των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο φόντο ευρύτερων παζαριών και σχεδιασμών

Δεν περνά απαρατήρητο ότι το ΣΕΥ θα συνεδριάσει μόλις λίγες μέρες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση για σήμερα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι όπου θα γίνει το 19ο Γαλλογερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο. Οι δύο ηγέτες θα προεδρεύσουν αρχικά στη συνεδρίαση του Γαλλογερμανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας, με βασικό θέμα την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Γαλλογερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αμυνας των δύο χωρών, οι οποίοι θα έχουν και μεταξύ τους διμερείς συναντήσεις.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται δυο βδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την άμυνα και μόνιμη συνεργασία στον τομέα της άμυνας (PESCO), στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στην πραγματικότητα για τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορες περιοχές, όπως π.χ. η Αφρική.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες με τον Αρνό Ντανζάν, ευρωβουλευτή και πρόεδρο της αρμόδιας γαλλικής επιτροπής που επικεντρώνει στη «στρατηγική αναθεώρηση των πολιτικών Εθνικής Αμυνας και Ασφάλειας».

Σταθερά στο στόχαστρο Κεντρική Μεσόγειος και Λιβύη

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο ΣΕΥ της Δευτέρας, οι υπουργοί θα συζητήσουν και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, και «θα επανεξετάσουν την αντίδραση της ΕΕ», όπως γράφεται στα σχετικά κείμενα. Θα συζητήσουν επίσης τις «μελλοντικές προοπτικές» για τη χώρα, ιδίως υπό το φως του πρόσφατου διορισμού του Γκασάν Σαλάμε ως ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στη Λιβύη. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για τη Λιβύη.

Επίσης, θα εγκρίνει την παράταση των εντολών για τη ναυτική επιχείρηση «Sophia» της EUNAVFOR MED, την ανάπτυξη δηλαδή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Παράταση εντολής προγραμματίζεται και για τη «μη στρατιωτική αποστολή συνοριακής συνδρομής» της ΕΕ (EUBAM) στη Λιβύη.

H «EUBAM Libya» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ΕΕ, αξιοποιώντας διάφορα προσχήματα, επιχειρεί παρέμβαση και διείσδυση στο εσωτερικό κρατών στην ευρύτερη «γειτονιά» της, δένοντας τον κρατικό μηχανισμό τους με τις δομές της και ενσωματώνοντάς τους στις λειτουργίες και τα προτάγματά της.

Στο πλαίσιο της «ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ για την υποστήριξη της μετάβασης προς μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Λιβύη», η «EUBAM Libya» έχει λάβει εντολή «να σχεδιάσει μια πιθανή μελλοντική αποστολή της ΕΕ για την παροχή συμβουλών και την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, της μετανάστευσης, της ασφάλειας των συνόρων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Στις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ τονίζεται ότι «κάθε μελλοντική μη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη θα επιδιώξει ιδίως την αντιμετώπιση των σχετικών με την επιβολή του νόμου πτυχών της παράτυπης μετανάστευσης, της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, προωθώντας ταυτόχρονα πιο μακροπρόθεσμες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης».

Η αποστολή έχει αυτή τη στιγμή την έδρα της στην Τύνιδα και έχει δημιουργήσει «διαύλους επικοινωνίας» με τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Διεκδικεί αναβαθμισμένους ρόλους και στο Ιράκ

Θυμίζουμε, η ΕΕ «τρέχει» σήμερα συνολικά 16 πολιτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές εκτός συνόρων της, και όπως φαίνεται πάει και να τις αυξήσει, σε άλλη μια ένδειξη της πρεμούρας ευρωενωσιακών μονοπωλίων να επεκτείνουν τις ζώνες που ασκούν έστω κάποιον έλεγχο σε αντιπαράθεση με άλλα κέντρα.

Συγκεκριμένα, κατ' αντιστοιχία με ό,τι κάνει η «EUBAM Libya» στη Λιβύη, το ΣΕΥ της Δευτέρας, με βάση τουλάχιστον το ανακοινωθέν πρόγραμμα, «αναμένεται να εγκρίνει χωρίς συζήτηση ορισμένες αποφάσεις και συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων η έγκριση γενικής ιδέας διαχείρισης κρίσεων για μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ προς στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ».

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με τη ΛΔ Κορέας, «υπό το φως πρόσφατων εξελίξεων, μεταξύ των οποίων η πλέον πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στις 4 Ιουλίου 2017, κατά κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Το ΣΕΥ προγραμματίζεται να εγκρίνει σχετικά συμπεράσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τα Βαλκάνια και την Κύπρο ως το Σαχέλ με επικίνδυνη «πυξίδα» (2021-11-16 00:00:00.0)
Συμμετοχή σε αποστολή στα Στενά του Ορμούζ αποφάσισε η κυβέρνηση! (2020-01-21 00:00:00.0)
Για «ασφάλεια» και διείσδυση σε αγορές νότια και ανατολικά (2017-05-13 00:00:00.0)
Με βασικό «συστατικό» τα θέματα Ασφάλειας και Αμυνας (2017-03-12 00:00:00.0)
Αναζητά πιο ενεργή εμπλοκή στην «μπαρουταποθήκη» των ανταγωνισμών (2017-02-12 00:00:00.0)
Εστίασε στα μέτωπα αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (2017-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ