Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυξημένες στρατιωτικές «παρουσίες»

Η άφιξη του πλοίου - γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, ανέδειξαν την όξυνση των ανταγωνισμών, την οποία αποκαλύπτουν και τα στρατιωτικά μέσα που στέλνουν στην περιοχή διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ετσι, στο πλαίσιο και των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, πλέει εδώ και πολύ καιρό το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George Bush». Επίσης, τη δική τους διακριτή παρουσία έχουν οι Γάλλοι, που εδώ και καιρό έχουν επίσης στείλει το αεροπλανοφόρο «Ντε Γκολ».

Ενδεικτική της σημασίας που αποκτά η Ν/Α Μεσόγειος για ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι και η εμφάνιση άλλων κέντρων, όπως η Κίνα που προχώρησε σε νέες στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο (βλέπε θέμα στη σελίδα 24). Ακόμα, από τη Δευτέρα ξεκίνησαν στην περιοχή κοινές ασκήσεις το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Γαλλίας και το ΠΝ της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή μάλιστα των (γαλλικής κατασκευής) πλοίων τύπου «Μιστράλ» που αγόρασε πρόσφατα το Κάιρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), οι ασκήσεις θα διαρκέσουν αρκετές μέρες και εντάσσονται «στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων των ΕΔ των δύο χωρών, που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας». Εκτός από τη Μεσόγειο, οι γαλλο-αιγυπτιακές ασκήσεις θα γίνουν και στην Ερυθρά Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ