Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Οι βλέψεις επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών στο επίκεντρο των εργασιών του

Συνεδριάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ. Θυμίζουμε ότι η καθιέρωσή του είχε αποφασιστεί τον περασμένο Φλεβάρη κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βελιγράδι, όπου κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Βούτσιτς είχαν συνομολογήσει την αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας σε «στρατηγική», αλλά και την από κοινού προώθηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών, κυρίως στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών - μεταφορών, του τουρισμού, της οικονομίας - επιχειρηματικότητας, με την ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχει όπως δηλώνουν στελέχη της «από θέση ισχύος», επειδή, διατείνονται, αναδεικνύεται σε διεθνές διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο, με βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή για τους διεθνείς παίκτες που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Θα συζητηθούν ακόμα η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των δυτικών Βαλκανίων, οι περιφερειακές εξελίξεις, το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, καθώς και θέματα ασφάλειας και άμυνας. Αναμένεται να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες.

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μ. Κόλλια - Τσαρουχά.

Θυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες επισκέφτηκε την Αθήνα ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβ. Ντάτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς που είναι στην ημερήσια διάταξη και αναφέρθηκε ενδεικτικά η συνεργασία στη διαμόρφωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου. Οπως αναφέρθηκε, το ύψος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας - Σερβίας ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ και υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να αυξηθούν.

Την προηγούμενη βδομάδα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας, Ιβ. Μοσκόφσκι, και συζήτησαν για τη συνεργασία στο επίπεδο των συνδυασμένων μεταφορών, όπως είναι η σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Μπουργκάς και της Βάρνας, ενώ μέσα στη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία και αντίστοιχη συνάντηση του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη με τη Βουλγάρα ομόλογό του Τ. Πετκόβα, με βασικό θέμα συζήτησης την εξέλιξη των σχεδίων για τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ