Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Επιμένουν στις σκιαμαχίες με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Συνεχίστηκε και χτες η αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης με επίκεντρο τις μεταπηδήσεις ανωτάτων δικαστικών σε επιτελικές θέσεις του κυβερνητικού ή κομματικού μηχανισμού τους, μετά την τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και την εμπλοκή του Π. Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χτες στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, μίλησε για «βαθιά κρίση θεσμών και αξιών που βιώνει η χώρα» και «απειλεί τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης». Συνέχισε: «Εν ενεργεία πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ "θεσμικό εμπόδιο". Πρόκειται για ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Αλλη μια προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μια κατάλυση στην πράξη του Κράτους Δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών». Αναφερόμενος στην επικοινωνία του Π. Καμμένου με τον Ευ. Γιαννουσάκη, στην επιλογή της Β. Θάνου ως νομική συμβούλου του πρωθυπουργού, στις αποκαλύψεις για τα σχέδια για «παράλληλο νόμισμα» το 2015, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, απεργάζεται και υλοποιεί διάφορα σχέδια, παρακρατικού - καθεστωτικού χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε (...) θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας. Και είναι πολύ σημαντικές οι τοποθετήσεις του δικαστικού κόσμου της χώρας, απέναντι στις πρωτοφανείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Οφείλουν όλοι να επιτελέσουν το δημοκρατικό τους καθήκον, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Οι θεσμοί θα αντέξουν. Και η Δικαιοσύνη θα παραμείνει το ύστατο καταφύγιο απέναντι σε κάθε κατάχρηση εξουσίας, από όπου κι αν προέρχεται».

Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε με σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο έκανε λόγο για «κρεσέντο λασπολογίας και καταστροφολογίας» του προέδρου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «ας μην περιμένει, όμως, να γίνει και πιστευτός, όταν ο συνομιλητής του κ. Χριστοφοράκου υπόσχεται να προασπίσει και να θωρακίσει την, δήθεν, πληττόμενη Δημοκρατία, μαζί με τους κ. Γεωργιάδη και Βορίδη».

Στο «χορό» μπήκε χτες και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσβάλλει βάναυσα την ανεξαρτησία της», ότι οι κυβερνώντες «έχουν υπερβεί κάθε όριο» και ότι πρέπει να σταματήσουν «οι απροκάλυπτες επιθέσεις του κ. Τσίπρα και υπουργών του κατά του θεσμού και των λειτουργών του».

Συνέχισε λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «επιδιώκουν να αλώσουν τους θεσμούς. Να μετατρέψουν την δικαστική εξουσία σε υποχείριο και εκτελεστή των σχεδίων τους και να την εκθέσουν σε μερίδα της κοινής γνώμης. Για να το πετύχουν καταπατούν κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών (...) Ματαιοπονούν, όμως, δεν θα τους περάσει. "Υπάρχουν δικαστές στην Ελλάδα" και η πλειοψηφία τους είναι απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Υπάρχουν κυρίως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού μας».

Τον καημό της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του λαού στους αστικούς θεσμούς, στο πολιτικό προσωπικό και στη Δικαιοσύνη εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στ. Κοντονής.

Κατά την επίσκεψή του στη Βιένη και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν υπάρχει «ρήγμα» στις σχέσεις λειτουργών της Θέμιδος και του αρμόδιου υπουργείου, δήλωσε πως «για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, πρέπει να υπάρχει κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων» και πως «ένα κλίμα που πυροδοτεί ένταση και παράγοντες που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με ειλικρινή διάλογο - ακόμη κι όταν υπάρχουν διαφωνίες - προσφέρουν κακές υπηρεσίες και θα πρέπει να το ξανασκεφθούν».

«Η αντιπαράθεση δικαστικών κύκλων με την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν βοηθά καθόλου, αντιθέτως δίνεται μία εικόνα και προς την κοινωνία, δημιουργώντας πολλαπλές απογοητεύσεις», κατέληξε. Υπογράμμισε δε πως «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνον στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη...».

Σχετικά με την υπόθεση του «Noor 1», ο υπουργός φρόντισε να καλύψει για μια ακόμα φορά την επικοινωνία του Π. Καμμένου με τον καταδικασμένο Ευ. Γιαννουσάκη, σημειώνοντας πως «δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό το ζήτημα το αντιλαμβάνεται ως ένα ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης, εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, να ενθαρρύνει έναν εμπλεκόμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί, να πει την αλήθεια και να εμφανίσει στοιχεία». Συμπλήρωσε δε ότι «...μας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και κατάπληξη το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να βλέπει το μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, να εξαντλείται σε μικροπολιτικές αναφορές γενόμενη μάλιστα ιμάντας μετάβασης επιχειρημάτων ορισμένων επιχειρηματιών».

  • Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χτες από τον Ν. Βούτση, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΝΔ περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του «Noor 1» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιούλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ