Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δόθηκαν οι άδειες στην «Eldorado»

Εκδόθηκαν χτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, που θα επιτρέψουν στον καναδικό μονοπωλιακό όμιλο «Eldorado Gold» την ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων του στο συγκεκριμένο μεταλλείο. Αντίθετα, δεν εκδίδεται το σύνολο των αδειών για τις Σκουριές (περίπου το 40%), αφού, όπως επανέλαβε χτες ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή η καθετοποίηση της παραγωγής στην Ελλάδα, ζήτημα που θα παραπεμφθεί στη «διαιτησία».

Η διαδικασία αναμένεται να είναι τρίμηνης διάρκειας κι εκεί θα εξεταστεί η ανάπτυξη εγκαταστάσεων για την καθετοποίηση της παραγωγής, αλλά και άλλες «ελλείψεις» που διαπιστώνει η πλευρά του υπουργείου και αφορούν κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού Δημοσίου».

Τις παραπάνω εξελίξεις είχε ανακοινώσει νωρίτερα, χτες το πρωί, σε εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην έδρα του υπουργείου στη Μεσογείων. Η συνάντηση έγινε «σε θετικό κλίμα», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, αν και είχαν προηγηθεί ένταση και αψιμαχίες μεταξύ των συγκεντρωμένων και των δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών, όταν ομάδα εργαζομένων προσπάθησε να εισβάλει στο υπουργείο.

«Ικανοποιημένη» για τις δηλώσεις του υπουργού και την έκδοση των αδειών δήλωσε η «Eldorado»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ