Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών

Ενσωμάτωση μίας ακόμα αντιδραστικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική νομοθεσία

Η ενδυνάμωση των κατασταλτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διακρατικό και κρατικό επίπεδο σε βάρος των λαών είναι το στίγμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, εντείνοντας και με αυτόν τον τρόπο την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Οδηγίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Ηδη, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι τάχθηκαν με επευφημίες υπέρ του νομοσχεδίου, καταθέτοντας και διευκρινιστικές προτάσεις για τον εμπλουτισμό του. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, προτείνοντας ωστόσο στην κυβέρνηση να «εισέλθει σε ρυθμίσεις που θα διαφυλάξουν το σύστημα δικαίου» της Ελλάδας, δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο υπέρ του εγχώριου κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ» και, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, περιέχει άρθρα που ανοίγουν το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τα όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, ήταν χαρακτηριστικά.

«Με την παρούσα Οδηγία - τόνισε - αντιδραστικοποιείται ακόμα περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ. Με το άρθρο 13, καταργείται το διπλό αξιόποινο και επιτρέπεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης Οδηγίας, ακόμα και για πράξεις οι οποίες δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα στο κράτος εκτέλεσης.

Στο άρθρο 16, το οποίο αναφέρεται στα ένδικα μέσα, οι ρυθμίσεις που περιέχει προβλέπουν ότι η Οδηγία αφενός μεν θα τυγχάνει εφαρμογής ακόμα και σε αδικήματα τα οποία μπορεί να μη διώκονται στην Ελλάδα, αφετέρου ο κατηγορούμενος θα αδυνατεί να υπεισέλθει και να αμφισβητήσει την ουσία της απόφασης για την οποία καταδικάστηκε».

«Ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι το άρθρο 24», το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα μεταγωγής κρατουμένων στο πλαίσιο των ανακριτικών αναγκών μεταξύ των χωρών της ΕΕ. «Είναι μια άκρως αντιδραστική ρύθμιση - επισήμανε - και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αντιδραστικές εξελίξεις. Είναι γνωστές σε όλους οι πρακτικές της αερομεταφοράς υπόπτων από χώρα σε χώρα και οι ανακρίσεις κρατουμένων, που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τη CIA και άλλες ιμπεριαλιστικές μυστικές υπηρεσίες. Με αυτό το άρθρο νομιμοποιούνται τέτοιου είδους πρακτικές και μπαίνουν τα θεμέλια για ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις».

Τροπολογία για «αξιολόγηση» δημοσίων υπαλλήλων

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε και στην τροπολογία με τίτλο «Συμπλήρωση διατάξεων του ν. 4369/2016 (Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης) σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων αξιολόγησης στο πλαίσιο της επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο και όπως φαίνεται από τον τίτλο, αφορά την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία ως «απαράδεκτη, εκβιαστική, τιμωρητική για τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους». Οπως σημείωσε, η τροπολογία προβλέπει ότι όσοι «δεν συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης και συμμετείχαν στις απεργίες» δεν θα «συμμετέχουν στις κρίσεις των προϊσταμένων». Δηλαδή «πρόκειται για εκβιασμό, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε απεργοσπάστες». Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι η «αξιολόγηση» αυτή είναι συνδεδεμένη «με τον καθορισμό νέων οργανογραμμάτων, που είναι στα σκαριά και οδηγούν σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις υπηρεσιών και την παράδοσή τους στον ιδιωτικό τομέα, με τις ιδιωτικοποιήσεις, την είσοδο των εργολάβων σε δημόσιες υπηρεσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ