Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ξαναζεσταίνονται» διεργασίες σε Σκοπιανό - Κυπριακό

Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες είχε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν το Σκοπιανό, με τον Ν. Κοτζιά να δηλώνει κατόπιν - και στο φόντο «επισημάνσεων» ιμπεριαλιστικών κέντρων για κλείσιμο της «εκκρεμότητας» ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - ότι «μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά, νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για το ζήτημα του ονόματος». Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις, πληροφορίες από τη Ν. Υόρκη αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας για λύση του προβλήματος με την ΠΓΔΜ, με προϋπόθεση «να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν παρενέβη καθόλου στα εσωτερικά της γείτονος καθ' όλη τη διάρκεια των έντονων πολιτικών εξελίξεων που διήρκεσαν πολλούς μήνες.

Συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, η συζήτηση επί του οποίου γίνεται στη βάση διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν». Οπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, «εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε κάνει στο Κρανς Μοντάνα, ιδιαίτερα επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο γγ και με τις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». Επέμεινε, εξάλλου, στη θέση να διατηρηθεί το «κεκτημένο» εγγράφου του ΟΗΕ που κατατέθηκε στις διαπραγματεύσεις εκεί και που σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά, «θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και τη Συνθήκη Εγγυήσεων, τα παρεμβατικά δικαιώματα και ούτω καθ' εξής. Αυτό το κείμενο, δυστυχώς, όπως ξέρετε, εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου, δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμποτάραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί. Είναι, όμως, ένα κείμενο που το έβαλε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», πρόσθεσε.

Αυτά, ενώ τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επισημάνσεις - σε Κύπρο αλλά και Ελλάδα - για τη σημασία να διατηρηθεί ακέραιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες», εννοώντας τη δέσμη προτάσεων που κυριάρχησε στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, τον Ιούλη.

Θυμίζουμε ότι σε αυτή περιέχονταν ιδέες για «αντικατάσταση» του σημερινού συστήματος ασφάλειας ώστε «όλοι οι Κύπριοι να νιώθουν ασφάλεια». Μείωση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων αλλά με συζήτηση για το αν θα υπάρξει «ρήτρα επανεξέτασης» ή «οριστικής κατάληξης». Διαμόρφωση ενός «μηχανισμού εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας με την εμπλοκή και «κάτι εκτός Κύπρου», διευρύνοντας τη συζήτηση γύρω από τη διακριτή ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων σε μια επανενωμένη Κύπρο. «Αποτελεσματική συμμετοχή» (στη διακυβέρνηση της «ομόσπονδης Κύπρου») και των δύο πλευρών, με συζήτηση ζητημάτων όπως η «εκ περιτροπής προεδρία» κ.τ.λ.

Για το ίδιο ζήτημα, το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε «επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας (...) η αρχή ότι πρόκειται για μια ανοικτή διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει τελειωμό», σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που ζητά καταληκτική ημερομηνία στα παζάρια. «Κατά συνέπεια», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς, δίνοντας και το στίγμα της ελληνικής πλευράς ότι είναι σύμφωνη να συνεχιστεί η τέτοια διαπραγμάτευση επί του διχοτομικού στην ουσία του σχεδίου, «θα συνεχίσουμε από τη Γενεύη 1 και το Κρανς Μοντάνα, τη Γενεύη 2 δηλαδή, αρκεί να το θέλουν οι πλευρές. Αυτήν τη στιγμή, η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση», παρατήρησε παραπέμποντας στην αρνητική, προσώρας, στάση της Αγκυρας.

Επίσης ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Επισήμως συζητήθηκαν η «στρατηγική και ιστορική σχέση» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, οι προοπτικές στο Παλαιστινιακό, καθώς και «ζητήματα ασφαλείας» στη Μέση Ανατολή.

«Αποφασιστικότητα για λύση» δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 22 του μήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ όπου πολλές συναντήσεις αναμένεται να ασχοληθούν και με το Κυπριακό.

Το Σαββατοκύριακο, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος των επαφών του στη Νέα Υόρκη είναι «η μεταφορά στον γενικό γραμματέα της αποφασιστικότητάς μας για λύση», αλλά και ότι «δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν υψηλού επιπέδου διάλογο απροετοίμαστοι».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι «στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας». Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να σημειώσει ξανά ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος» και ότι υπάρχουν δύο επιλογές: «Μια δομή που θα βασίζεται στο διαμοιρασμό όπου θα ζούμε ισότιμα, ασφαλή και ελεύθερα, χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».

Να σημειωθεί ότι στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι και τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ακόμα, θα έχει επαφές και με το αρχιστέλεχος του ενεργειακού αμερικανικού κολοσσού «Exxon mobil» Στίβεν Γκρίνλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ