Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ανακύκλωση υπό την επωνυμία «για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων», το οποίο φέρνει νέο χαράτσωμα στα λαϊκά στρώματα, παχυλές κρατικές επιδοτήσεις στους ιδιωτικούς ομίλους, τους οποίους βάζει πιο «βαθιά» στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που ενισχύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στον τομέα.

Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η γνωστή ευρωενωσίτικη κατεύθυνση «πληρώνω όσο πετάω» και βάσει αυτής οι δημότες θα επιβαρύνονται ανάλογα με τις ποσότητες απορριπτόμενων απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, αντί στους χώρους ανακύκλωσης. Επίσης, προβλέπεται η σύνταξη «κανονισμών καθαριότητας» από τους δήμους, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στα όρια ευθύνης τους και δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμου στους δημότες που δεν συμμορφώνονται, το οποίο θα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση και να έχει καθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική, αλλά και να έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενοι πόροι, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι το τέλος του '18 να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικοί όροι σχεδίου (τοποθέτηση κάδων, συστήματα αποκομιδής και διαχείρισης του χωριστού οργανικού υλικού, «Πράσινα Σημεία» κ.ά.).

Ενδεικτικό του σαφούς προσανατολισμού του νομοσχεδίου είναι η διανομή των σχετικών κονδυλίων που θα χορηγηθούν την επόμενη διετία. Ετσι, από τα 917,2 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, μόλις τα 142 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στους Δήμους για να αναπτύξουν τις δράσεις διαλογής στην πηγή και για τη δημοτική κομποστοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα 775,2 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα τεράστια ιδιωτικά έργα διαχείρισης αποβλήτων που θα υλοποιούν οι περιφερειακοί Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ