Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Κινητικότητα για τον πλωτό σταθμό LNG

Συμφωνία για την είσοδο της «Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου» (ΔΕΠΑ) στο μετοχικό κεφάλαιο της «GASTRADE» υπέγραψαν χτες οι δύο εταιρείες ως βήμα για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο κατασκευής τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, έργο άμεσου ενδιαφέροντος και των ΗΠΑ.

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 35% στα ΕΛΠΕ και το υπόλοιπο 65% των μετοχών της έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η «GASTRADE» αντίστοιχα ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και πρόσφατα εισήλθε με ποσοστό 20% στο μετοχικό της κεφάλαιο η «GASLOG Ltd» η οποία κατέχει στόλο 27 πλοίων μεταφοράς LNG και ανήκει στον εφοπλιστή Π. Λιβανό.

Η «GASLOG» επίσης είναι από τις πρώτες εφοπλιστικές εταιρείες που ξεκίνησαν να μεταφέρουν φορτία αμερικανικού LNG προς εξαγωγή. Η εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Παράλληλα, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες η ΔΕΠΑ θα προμηθευτεί επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου για την περίοδο 2018 - 2020 και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό όπου αναμένεται «να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες» όπως έλεγαν ανώνυμες πηγές.

Εξελίξεις και στον «Κάθετο Διάδρομο»

Στο μεταξύ, στη σύσταση δύο ομάδων εργασίας για τη μελέτη και υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου, που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας και την αντίστροφη ροή στο διαβαλκανικό σύστημα αγωγών, προχώρησε ο ΔΕΣΦΑ, μαζί με τις αντίστοιχες εταιρείες των τεσσάρων χωρών. Τις δύο ομάδες θα απαρτίζουν στελέχη των εταιρειών που μετέχουν στον «Κάθετο Διάδρομο» ενώ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό τον διευθυντή της «Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κ. Μπόρκχαρντ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια του «Μνημονίου Συνεργασίας» που είχε υπογραφεί μεταξύ των εταιρειών αυτών στις 19 Ιούλη στο Βουκουρέστι για την υλοποίηση των εμπλεκόμενων έργων φυσικού αερίου, τα οποία συναποτελούν τον λεγόμενο «Κάθετο Διάδρομο» της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ