Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με τη «σφραγίδα» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη από 14 έως 18 Οκτώβρη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, επενδυτές, παράγοντες και φορείς της ομογένειας, όπως και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα όσα προηγούνται της επίσκεψης, επιβεβαιώνουν ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα της προσέλκυσης επενδύσεων, τα σχέδια ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, που βέβαια πηγαίνουν χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει η χτεσινή Αυγή στο κύριο άρθρο της: «Η επίσκεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οικονομία όσο και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι, όχι τυχαία, άρρηκτα συνδεδεμένοι», λέει, για να συμπληρώσει στη συνέχεια τη δραστηριότητα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση «προώθησης των θέσεών μας και αναβάθμισης του ρόλου μας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια από τις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη».

Στο ίδιο πνεύμα δηλαδή με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, που μιλώντας προχτές στο AUSA Convention Center Washington DC παρουσίασε την Ελλάδα ως «πυλώνα» για την προώθηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Τζ. Πάιατ, αφού πρώτα απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την «εξαίρετη συνεργασία» στη βάση της Σούδας, που «μας βοηθά στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων», και την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεών της στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε το ειδικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του «πυλώνα». «Οσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή», σημείωσε και εξηγώντας ότι αναφέρεται στην ασφάλεια των αμερικανικών επενδύσεων έσπευσε να προσθέσει πως «πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως οι "Lockheed Martin", "Raytheon", ATK, εξέφρασαν έμπρακτα τη σύμφωνη γνώμη τους, έχοντας ήδη συνάψει ισχυρές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, όπως οι "IDE/Intracom", "Hellenic Defense Systems", "Theon Sensors", συνεργάζονται ήδη με αμερικανικές, έχοντας αποδείξει την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή, αμερικανικές εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, στον τομέα της Ενέργειας αλλά και στις αερομεταφορές».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στην «ιδιωτικοποίηση και εκποίηση δημόσιας περιουσίας» σαν «βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Σημείωσε ακόμη πως το 2016 οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι «αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια ηγήθηκαν της επιτυχημένης επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».

Ανέφερε σαν παράδειγμα προς μίμηση την «κολιγιά» της «Μυτιληναίος» με τη «General Electric» για σταθμό παραγωγής Ενέργειας στη Λιβύη. «Αυτό αποδεικνύει πως ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν από κοινού να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας παράλληλα επενδυτικές επιτυχίες σε γεωγραφικές περιοχές στρατηγικής σημασίας», είπε, ενώ προανήγγειλε (τον Οκτώβρη) αποστολή της «Trade Winds» υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνοδεύοντας αντιπροσωπεία αμερικανικών επιχειρήσεων στην Αθήνα, με στόχο «την "εξερεύνηση" της ελληνικής αγοράς και κάθε πιθανής ευκαιρίας για εταιρική συνεργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ