Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συζήτηση για τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες

Μετά την ολοκλήρωση των σχολιασμών των καταθέσεων των μαρτύρων στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, συζητήθηκε χτες στο δικαστήριο το ζήτημα της εξέτασης των λεγόμενων «προστατευόμενων μαρτύρων».

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στο δικαστήριο σχετική δήλωση, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Στην ακροαματική διαδικασία της δίκης κατέθεσαν ήδη επώνυμα και με τη φυσική παρουσία τους στο Δικαστήριο δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, λέγοντας την αλήθεια, όπως το επέβαλλε η συνείδησή τους, ξεπερνώντας φόβους εκδίκησης από την πλευρά της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τα στελέχη της οποίας είναι κατηγορούμενοι. Σε προσεχείς δικασίμους, πρόκειται να εξεταστούν, σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο, οι λεγόμενοι "προστατευόμενοι μάρτυρες", ανώνυμα και χωρίς τη φυσική παρουσία τους στο ακροατήριο του Δικαστηρίου. Η πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων, τέτοιου είδους, που θεσπίστηκε με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες γενικότερα. Οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν όλους τους μάρτυρες, ώστε να προσέρχονται στο Δικαστήριο και να καταθέτουν επώνυμα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση. Για τους παραπάνω λόγους, η πολιτική αγωγή μας θα απέχει από τη διαδικασία εξέτασής τους, μη υποβάλλοντας ερωτήσεις».

Σχετική δήλωση κατέθεσαν χτες και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Η πολιτική αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών είχε ήδη καταθέσει σχετική δήλωση σε προηγούμενη δικάσιμο.

Ενσταση για την εξέταση των «προστατευόμενων μαρτύρων» υπέβαλαν, από την πλευρά τους, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, ότι δήθεν δεν υπάρχει φόβος εκδίκησης ή εκφοβισμός των μαρτύρων, κάτι που έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν συμβεί και αναδειχθεί μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της δίκης. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την τραμπούκικη επίθεση και το σοβαρό τραυματισμό από χρυσαυγίτες σε βάρος βασικών μαρτύρων κατηγορίας λίγο πριν περάσουν την πύλη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου γινόταν η δίκη; Τις απειλητικές χειρονομίες και ύβρεις που εκτοξεύτηκαν από τους χρυσαυγίτες κατηγορούμενους προς μάρτυρες, συγγενείς θυμάτων και δημοσιογράφους, όπως «θα τα πούμε», «θα σας λιώσουμε σαν σκουλήκια» και άλλα παρόμοια; Τους μάρτυρες που κατέθεταν στο δικαστήριο και δήλωναν ότι φοβούνται ακόμα και την ώρα που καταθέτουν; 'Η την κατάθεση του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής και επιστημονικού συνεργάτη της, που δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές από στελέχη της Χρυσής Αυγής όταν θέλησε να φύγει από την οργάνωση το 2013;

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα στην προσεχή δικάσιμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανώνυμα οι αποκαλούμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες (2017-10-27 00:00:00.0)
Πρόταση εισαγγελέα για τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες (2017-10-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταθέσεις για συσχετιζόμενες υποθέσεις (2017-04-11 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η υπόθεση της επίθεσης σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα (2017-03-15 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε η κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού της «ΔΙ.ΑΣ» (2016-06-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η δίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής (2015-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ