Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Απόλυση συνδικαλίστριας από ξενοδοχείο

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν την εργοδοσία του «Horizon Blu» για την απόλυση της πρόεδρου του νεοσυσταθέντος κλαδικού σωματείου

Την παράνομη και εκδικητική απόλυση της προέδρου του από την εργοδοσία του πεντάστερου ξενοδοχείου «Horizon Blu» καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Μεσσηνίας.

Το Συνδικάτο, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καθώς και σωματεία της περιοχής απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης. Χτες έκαναν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία όρισε τριμερή για το ζήτημα την Τετάρτη 8/11.

Η εργαζόμενη ξεκίνησε να εργάζεται στο ξενοδοχείο τον περασμένο Απρίλη με σύμβαση αορίστου χρόνου. Στα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «έγινε προσπάθεια να απολυθεί η συγκεκριμένη εργαζόμενη επειδή αντέδρασε στην πρόταση της εργοδοσίας για 7ήμερη δουλειά, χωρίς ρεπό και με απλήρωτες υπερωρίες». Τότε η απόλυση είχε κριθεί παράνομη από την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς η εργαζόμενη είναι παράλληλα μητέρα παιδιού, ηλικίας τότε 16 μηνών.

Τώρα, μετά την παρέλευση του 18μηνου για το οποίο οι μητέρες προστατεύονται από την απόλυση, η εργοδοσία επανέρχεται. Ομως, στο μεταξύ, η εργαζόμενη έχει αναδειχθεί πρόεδρος του σωματείου που συστάθηκε μέσα στο καλοκαίρι από εργαζόμενους του κλάδου, πράγμα για το οποίο η επιχείρηση έχει ενημερωθεί. «Η εργοδοσία επανέρχεται με νέα απόλυση, ενώ ξέρει ότι είναι παράνομη και καταχρηστική. Ξέρει ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι πρόεδρος του νεοσυσταθέντος σωματείου», επισημαίνει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.

Οπως επιβεβαιώνεται και από το εξώδικο της εταιρείας, η εργοδοσία γνωρίζει τη συνδικαλιστική ιδιότητα της εργαζόμενης, ωστόσο προσπαθεί να προχωρήσει στην απόλυσή της επικαλούμενη «συμπεριφορά του υπερβαίνει προφανώς τα όρια της καλής πίστεως και των χρηστών ηθών». Στην πραγματικότητα, αξιώνει με τον τρόπο αυτό να «ξεσκαρτάρει» από το προσωπικό της όποιον εργαζόμενο οργανώνεται και διεκδικεί τα δικαιώματά του.

«Η στάση της εργοδοσίας είναι αποκαλυπτική αφού παίζει το ρόλο του λαγού για το επικείμενο χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που συμφώνησαν από κοινού κυβέρνηση και κουαρτέτο. Το χτύπημα αυτό είναι χτύπημα απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε αγωνιστή που ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στην τρομοκρατία και την εργοδοτική αυθαιρεσία», τονίζει στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο και καλεί κάθε σωματείο, φορέα και εργαζόμενο να καταδικάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες και να απαιτήσει την ακύρωση της απόλυσης.

Στο πλευρό της εργαζόμενης και του Συνδικάτου στέκονται με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Μεσσηνίας.

Παρέμβαση για δεδουλευμένα σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο

Παρέμβαση στη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Panorama Village», με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων, έκαναν, μετά από καταγγελίες εργαζομένων, εκλεγμένοι συνδικαλιστές στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το περασμένο Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου δεσμεύθηκε πως μέχρι το τέλος της σεζόν, στις 7/11 που κλείνει το ξενοδοχείο, θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι.

«Την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι καθυστερούν τις πληρωμές», επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, «οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι αυτοί που βγάζουν "το φίδι από την τρύπα", ενώ βλέπουν τον κόπο τους να μετατρέπεται σε πλούτο, με ρεκόρ αφίξεων και εσόδων για 5η συνεχόμενη χρονιά στον τουρισμό, που καρπώνονται οι μεγαλοξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ