Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Ενέκριναν σε Γενική Συνέλευση το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης

Το σχέδιο ΣΣΕ με ικανοποιητικούς όρους ήρθε μετά από εννιά μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων

Με την έγκριση του σχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών, προκειμένου αυτή να υπογραφεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και την ένωση των εργοδοτών του κλάδου, ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στο Πέραμα η Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το Συνδικάτο.

Μετά από εννέα περίπου μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη βρίσκονται μια ανάσα από την υπογραφή Σύμβασης, με ικανοποιητικούς όρους.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν εφησυχάζει το Συνδικάτο, το οποίο ήδη οργανώνει το επόμενο βήμα του αγώνα, τη μάχη για να εφαρμοστεί η Σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες, για όλους τους εργαζόμενους.

Το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) περιλαμβάνει μεροκάματα με σημαντικές αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Οσον αφορά το ωράριο, κατοχυρώνει το 7ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, καθώς και δύο διαλείμματα. Προβλέπει 100% προσαύξηση στην υπερωρία από την πρώτη ώρα με ανώτερο όριο τις τρεις ώρες. Επίσης, ορίζει πως ένας εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος από το πρώτο μεροκάματο, ενώ προβλέπει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Μέσα στη Σύμβαση θεσμοθετούνται τα Δώρα, ο 13ος και ο 14ος μισθός. Επίσης, η Σύμβαση προβλέπεται να έχει πανελλαδική ισχύ, διάρκεια μέχρι το τέλος του 2018 και μετενέργεια για τρία χρόνια μετά τη λήξη της.

Από τη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση στο Πέραμα
Από τη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση στο Πέραμα
Η μάχη της εφαρμογής της θα δοθεί τόσο απέναντι στην εργοδοσία, όσο και απέναντι στην κυβέρνηση, με το αίτημα να την κηρύξει υποχρεωτική.

Επόμενο βήμα η μάχη για την εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους

«Από την αρχή του χρόνου δίνουμε έναν αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για το χώρο», σημείωσε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου.

Απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και συνελεύσεις, κινητοποιήσεις μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία στο Πέραμα και τον Πειραιά, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, είναι μερικές από τις μορφές πάλης που επέλεξαν οι εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, κατάφεραν να εφαρμοστεί σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων το 7ωρο και να υπογραφούν πάνω από 80 επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ο Ακης Αντωνίου υπενθύμισε πως η εξέλιξη της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης θα έρθει μετά από επτά και πλέον χρόνια - ανάλογα με την ειδικότητα - χωρίς Σύμβαση. Οπως εξήγησε, ο αγώνας αυτός έστειλε μήνυμα στην εργοδοσία, που δεν περίμενε «ότι θα σηκώναμε κεφάλι να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν πάρει», αλλά και στις κυβερνήσεις και την ΕΕ πως οι εργαζόμενοι «όσο δύσκολη και να 'ναι η κατάσταση, θα οργανώνονται, θα διεκδικούν αυτά που μας κλέβουν κάθε μέρα». Υπογράμμισε ότι μετά την υπογραφή της Σύμβασης «ξεκινάει το επόμενο βήμα που αφορά την εφαρμογή της και για τον τελευταίο εργαζόμενο», τονίζοντας την ανάγκη οι νέοι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τους χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής να πάρουν τη θέση τους στο Συνδικάτο και τη δράση του.

Η δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν παλεύουν ενωμένοι

Τη διαδικασία μέσα από την οποία το Συνδικάτο προσπάθησε να χτίσει από την αρχή βήμα - βήμα τη Σύμβαση, συνόψισε ο πρόεδρός του, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Υπενθύμισε πως οι εργοδότες στην πρώτη συνάντηση, στις αρχές του έτους, ήθελαν συζήτηση «από μηδενική βάση», δηλαδή μεροκάματα με βάση τα ψίχουλα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση του 7ώρου, των διαλειμμάτων, αποδοχή της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την ανεργία και την εξαθλίωση των τελευταίων χρόνων, από τους νόμους των κυβερνήσεων που έχουν εξαλείψει τις Συλλογικές Συμβάσεις συνολικά για τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως κλάδου. Στην υποχώρηση των εργοδοτών, όπως τόνισε, καθοριστική σημασία είχε το γεγονός ότι όλος ο κλάδος, με την εξαίρεση μιας χούφτας εργαζομένων, στάθηκε συσπειρωμένος στο Συνδικάτο. «Αν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πάμε να την εφαρμόσουμε τη Σύμβαση, όχι εύκολα, είναι γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στον κλάδο», τόνισε και πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι η δύναμη που έχουν όταν παλεύουν ενωμένοι.

Ιδιαίτερα για το 7ωρο, ο Σ. Πουλικόγιαννης επισήμανε πως πρόκειται για μια κατάκτηση κόντρα στο ρεύμα: Πρόσφατα, όπως υπενθύμισε, η COSCO, με τη συμφωνία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ, το κατάργησε για τους εργαζόμενους σε μια σειρά ειδικότητες στο λιμάνι και μάλιστα χωρίς να «ανοίξει μύτη». Αντίστοιχα, έχει καταργηθεί για ειδικότητες ακόμα και σε μεταλλεία και ορυχεία. «Είναι μια κατάκτηση να κρατήσουμε το ωράριο, το οποίο δεν μετριέται σε τέσσερα και πέντε ευρώ, κόντρα στο ρεύμα», σχολίασε.

«Η Σύμβαση είναι ένα σοβαρό εργαλείο, μια κατάκτηση της εργατικής τάξης», που τα τελευταία χρόνια δέχεται την επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοτών, υπογράμμισε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόσθεσε όμως πως ακόμα και η καλύτερη Σύμβαση δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Εξηγώντας την αξία που έχει, ιδιαίτερα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, επισήμανε πως με όπλο αυτήν οι εργαζόμενοι με καλύτερους όρους θα παλέψουν για να μπει τέρμα στη σημερινή πραγματικότητα που τους βάζει τη θηλιά να διαπραγματεύονται μόνοι τους με τον εργοδότη τους όρους της δουλειάς, στην πραγματικότητα που κάθε εργοδότης πληρώνει ό,τι μεροκάματο θέλει, έτσι που οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο αμείβονται με άλλο μεροκάματο και ασφαλίζονται με διαφορετικό ένσημο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ