Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εδωσαν απάντηση στην κοροϊδία της «υγιούς» εκμετάλλευσης...

Αγωνιστική παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο των «Πλαστικών Θράκης» στο Μαγικό της Ξάνθης πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την ώρα της «επιθεώρησης» του πρωθυπουργού σε έναν εργασιακό χώρο που είναι αποκαλυπτικός για το τι σημαίνει «δίκαιη» ανάπτυξη. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, καλώντας σε «οργάνωση παντού για να 'ρθουν τα πάνω κάτω», χάλασαν τη φιέστα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που παρέταξε διμοιρίες των ΜΑΤ και άντρες των ΟΠΚΕ για να εμποδίσουν την κινητοποίηση.

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των «Θερμοκηπίων Θράκης» και των «Πλαστικών Θράκης», όπου ξεναγήθηκε από τον ιδιοκτήτη των επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις πρότυπο «υγιούς» επιχειρηματικότητας, υποστήριξε πως «υγιής και πετυχημένη επιχείρηση είναι πρωτίστως αυτή που σέβεται τον εργαζόμενο και τις εργασιακές σχέσεις, έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία». Βέβαια, δεν παρέλειψε να επαναλάβει όλες τις κυβερνητικές δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματικών κερδών, μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ. Καλλιεργώντας την ταξική συνεργασία, είπε ότι «όταν οι εργαζόμενοι, που είναι το βασικό γρανάζι, νιώθουν την επιχείρηση και δική τους, τότε η πορεία της επιχείρησης είναι επιτυχημένη».

Την πραγματικότητα βέβαια για τα «πρότυπα» της κυβέρνησης αποκάλυψε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ότι «σε έναν όμιλο με κέρδη εξαμήνου 4,6 εκατομμύρια ευρώ, εργάζονται δεκάδες νέοι εργαζόμενοι με μισθούς με τους οποίους ούτε με το κιάλι δεν μπορούν να δουν την προοπτική να κάνουν οικογένεια. Αντίστοιχα, στην άλλη επιχείρηση του ομίλου που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, στα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ, πριν ένα χρόνο, στο όνομα της αλλαγής ασφαλιστικού φορέα, οι εργαζόμενοι είδαν να μειώνονται οι απολαβές τους κοντά στο 10%. Ενα "κόστος" λιγότερο από 100.000 ευρώ για έναν κολοσσό, αλλά τεράστιο για μια εργατική - λαϊκή οικογένεια που είδε το εισόδημά της να μειώνεται 10%».

Και σημειώνει: «Αφού διαλύσανε κάθε εργασιακό - ασφαλιστικό δικαίωμα, θεσμοθέτησαν οι παλιότεροι και διατηρούν αυτοί το αίσχος των 586 και 511 ευρώ, ήρθανε να επαινέσουν και να επιθεωρήσουν πώς πάνε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πώς θα τους διασφαλίσουν και νέο ζεστό χρήμα, προερχόμενο από τα ματωμένα πλεονάσματα.

Η απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από "οργάνωση παντού, να 'ρθουν τα πάνω κάτω". Οργάνωση σε ταξικά σωματεία και όχι σε εργοδοτικά, που διασφαλίζουν να μην κουνιέται φύλλο σε μεγάλους εργασιακούς χώρους».

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις δύο επιχειρήσεις, η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναρωτιέται «τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;». Σημειώνει πως η εμπειρία των εργαζομένων και του νομού επιβεβαιώνει πως «ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχει ως προϋπόθεση τους τσακισμένους μισθούς, τα τσακισμένα δικαιώματα. Χτίζεται πάνω στην απάνθρωπη εντατικοποίηση της δουλειάς, που πολλές φορές έχει αποτέλεσμα επαγγελματικές ασθένειες, σακάτεμα εργαζομένων, ακόμα και το θάνατο». Σημειώνει πως «η ελπίδα, η διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ