Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Εντονη ικανοποίηση» για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Την «έντονη ικανοποίησή» της εκφράζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της για την κίνηση 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να δρομολογήσουν τη λεγόμενη «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία» (PESCO) στον τομέα της άμυνας, όπως το επισημοποίησαν προχτές.

Η PESCO συμβάλλει στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για ενεργότερο ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Προβλέπει τη δυνατότητα διαφόρων κρατών - μελών της ΕΕ να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ανάπτυξης εξοπλισμών, να ενισχύσουν την «επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή» των Ενόπλων Δυνάμεών τους σε ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να καταρτίσει κατάλογο «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων» των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους».

Η Κομισιόν, στη χτεσινή ανακοίνωσή της, τονίζει ότι έγινε έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία «ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης» έως το 2025, όπως έβαζε ως στόχο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην ομιλία του «για την κατάσταση της Ενωσης» στις 13/9/2017.

Η Κομισιόν αποσαφηνίζει ότι «το πλαίσιο και η διαδικασία της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (...) αποσκοπούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ που έχουν τη σχετική ικανότητα και βούληση. Θα δώσει στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεών τους».

Από τη Λισαβόνα στο Κιλκίς

Να σημειωθεί ότι το επικίνδυνο αυτό βήμα που κάνουν οι 23 χώρες βασίζεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, του 2007, που προέβλεπε τη δυνατότητα ενίσχυσης της τέτοιας συνεργασίας μεταξύ ορισμένων χωρών της ΕΕ στο στρατιωτικό τομέα (άρθρο 42 παράγραφος 6 και άρθρο 46).

Εκεί προβλεπόταν πως κάθε ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος για ένταξη στη «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία» θα πρέπει να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις:

«-- Να προβεί στην εντατικότερη ανάπτυξη των αμυντικών του δυνατοτήτων, μέσω της ανάπτυξης των εθνικών τους συνεισφορών και της συμμετοχής, ενδεχομένως, σε πολυεθνικές δυνάμεις, στα κύρια ευρωπαϊκά προγράμματα εξοπλισμού και στις δραστηριότητες του» Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και

και «-- να έχει τη δυνατότητα να παράσχει, (...), είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε ως συνιστώσες πολυεθνικών σωμάτων δυνάμεων, μάχιμες μονάδες ειδικευμένες για τις προβλεπόμενες αποστολές, οι οποίες από τακτική άποψη θεωρούνται μάχιμες μονάδες, με στοιχεία υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς και του εφοδιασμού, ικανές να αναλάβουν, εντός προθεσμίας 5 έως 30 ημερών (...) και ικανές να παραμείνουν σε δράση επί αρχική περίοδο 30 ημερών που μπορεί να παραταθεί έως τουλάχιστον 120 ημέρες».

Η Ελλάδα πληροί τις τέτοιες προϋποθέσεις διάθεσης μάχιμων μονάδων ηγούμενη του Σχηματισμού Μάχης της ΕΕ «HELBROC», πυρήνας του οποίου είναι η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, όπου συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις και Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία (σύντομα θα περιληφθούν και δυνάμεις της Σερβίας). Η δύναμη πρωτοστήθηκε το 2006 και μπαίνει σε «ετοιμότητα» το α' εξάμηνο του 2018 για ανάπτυξη και ανάληψη δράσης σε όποιο σημείο της υφηλίου την στείλει η ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδριάζει για τη στενότερη «συνεργασία» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2021-05-06 00:00:00.0)
Συνεδριάζει με ατζέντα «μπαρούτι» (2018-06-23 00:00:00.0)
Ερευνα με σφραγίδα ΝΑΤΟ (2018-06-14 00:00:00.0)
Ενδείξεις όξυνσης των ανταγωνισμών (2018-03-08 00:00:00.0)
«Καθρέφτης» αντιπαραθέσεων οι αμυντικές δαπάνες (2018-02-17 00:00:00.0)
Λαϊκή επαγρύπνηση για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς ΕΕ - ΝΑΤΟ (2017-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ